liveblog | 12 februari 2021

WINTERBLOG vrijdag 12 februari: ruim 100 ijsslachtoffers in ziekenhuizen

Laatst bijgewerkt: 12 februari 2021, 22:09 uur
vrijdag 12 februari 2021
22:09

Einde van dit liveblog

We sluiten het liveblog vandaag af. Dank voor het volgen. Morgen is er weer een liveblog over het winterweer in Fryslân.

20:25

Winters Fryslân in drie korte video's

Kijk hieronder naar drie korte video's van Fryslân in winterse sferen. De eerste is gemaakt op de Boalserter feart, waar een schaatser door de sneeuw strompelt. De tweede is gemaakt boven de ijsbaan van Balk, en de derde in Dronryp.

19:02

Friese ziekenhuizen melden meer dan 100 ijsslachtoffers op één dag, MCL schaalt op

In de Friese ziekenhuizen zijn vandaag meer dan 100 mensen behandeld met gebroken botten of ander letsel vanwege het winterweer. Dat melden de ziekenhuizen. Het gaat vooral om mensen met een gebroken pols.

Het ziekenhuis van Leeuwarden heeft de zorg opgeschaald: de zogeheten gipskamer is daar ook in gebruik genomen om mensen met gebroken botten te behandelen. In totaal zijn er in het MCL zo'n 25 mensen behandeld.

© Omrop Fryslân, Jitze de Vries

De meeste slachtoffers meldden zich bij het ziekenhuis van Sneek. Volgens woordvoerder Janet Jousma waren dat er meer dan 50. Dat is veel, zegt ze. "En de druk op de zorg is sowieso al hoog. We roepen mensen op om voorzichtig te zijn."

In Heerenveen zijn zo'n 35 mensen behandeld met winters letsel, en in het ziekenhuis van Drachten waren dat er ongeveer 20.

17:57

Inspectiefoto's van Ameland

17:36

VIDEO: Drukte op het ijs

Fryslân heeft vandaag massaal de schaatsen ondergebonden. Het ijs was niet overal evenmooi, maar met de zon erbij konden mensen volop genieten. De drukte zorgde hier en daar wel voor problemen. Mensen worden opgeroepen zoveel mogelijk in de eigen omgeving te rijden.

Drukte op het ijs
17:32

Gemeente Leeuwarden verwacht hele weekend winterdrukte: Wijk Blitsaerd morgen opnieuw afgesloten voor auto's

De gemeente Leeuwarden verwacht morgen opnieuw drukte bij de Bonkefeart. De wijk Blitsaerd wordt daarom opnieuw afgesloten voor autoverkeer. Bewoners kunnen de wijk dan nog wel in, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Vandaag was het ook druk op de Bonkefeart. Er zijn vier boetes uitgedeeld aan mensen die aanwijzingen van handhavers niet opvolgden, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Parkeren op de parallelweg aan de Bonkefeart blijft mogelijk, meldt de gemeente, maar alleen zolang er nog plek is. Zodra het vol staat, wordt die weg ook afgesloten.