WINTERBLOG vrijdag 12 februari: ruim 100 ijsslachtoffers in ziekenhuizen

12 feb 2021 - 23:01
  • Het is winter in Fryslân. Volg in dit liveblog de situatie in de provincie van minuut tot minuut;
  • De Friese ziekenhuizen melden meer dan 100 ijsslachtoffers op één dag;
  • Op meerdere plekken in de provincie is het zo druk dat gemeenten maatregelen nemen;
  • De meldkamer roept mensen op om genoeg ruimte vrij te houden voor de hulpdiensten;
  • Kijk op deze kaart waar je kunt schaatsen en help ons om actuele informatie toe te voegen;

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:09
Einde van dit liveblog

We sluiten het liveblog vandaag af. Dank voor het volgen. Morgen is er weer een liveblog over het winterweer in Fryslân.

20:25
Winters Fryslân in drie korte video's

Kijk hieronder naar drie korte video's van Fryslân in winterse sferen. De eerste is gemaakt op de Boalserter feart, waar een schaatser door de sneeuw strompelt. De tweede is gemaakt boven de ijsbaan van Balk, en de derde in Dronryp.

19:02
Friese ziekenhuizen melden meer dan 100 ijsslachtoffers op één dag, MCL schaalt op

In de Friese ziekenhuizen zijn vandaag meer dan 100 mensen behandeld met gebroken botten of ander letsel vanwege het winterweer. Dat melden de ziekenhuizen. Het gaat vooral om mensen met een gebroken pols.

Het ziekenhuis van Leeuwarden heeft de zorg opgeschaald: de zogeheten gipskamer is daar ook in gebruik genomen om mensen met gebroken botten te behandelen. In totaal zijn er in het MCL zo'n 25 mensen behandeld.

Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

De meeste slachtoffers meldden zich bij het ziekenhuis van Sneek. Volgens woordvoerder Janet Jousma waren dat er meer dan 50. Dat is veel, zegt ze. "En de druk op de zorg is sowieso al hoog. We roepen mensen op om voorzichtig te zijn."

In Heerenveen zijn zo'n 35 mensen behandeld met winters letsel, en in het ziekenhuis van Drachten waren dat er ongeveer 20.

17:36
VIDEO: Drukte op het ijs

Fryslân heeft vandaag massaal de schaatsen ondergebonden. Het ijs was niet overal evenmooi, maar met de zon erbij konden mensen volop genieten. De drukte zorgde hier en daar wel voor problemen. Mensen worden opgeroepen zoveel mogelijk in de eigen omgeving te rijden.

Drukte op het ijs

17:32
Gemeente Leeuwarden verwacht hele weekend winterdrukte: Wijk Blitsaerd morgen opnieuw afgesloten voor auto's

De gemeente Leeuwarden verwacht morgen opnieuw drukte bij de Bonkefeart. De wijk Blitsaerd wordt daarom opnieuw afgesloten voor autoverkeer. Bewoners kunnen de wijk dan nog wel in, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Vandaag was het ook druk op de Bonkefeart. Er zijn vier boetes uitgedeeld aan mensen die aanwijzingen van handhavers niet opvolgden, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Parkeren op de parallelweg aan de Bonkefeart blijft mogelijk, meldt de gemeente, maar alleen zolang er nog plek is. Zodra het vol staat, wordt die weg ook afgesloten.

16:51
Komt er een tweede winterperiode? Dit zegt weerman Piet Paulusma:

Hoe lang blijft het winterweer nog bij ons? Weerman Piet Paulusma is er duidelijk in: "Zoals het nu lijkt tot en met zondag. Dat kunnen we nog net halen. Maar je ziet wel dat als het maar even dooiweer is, dan komt er water langs de kanten en wordt het zacht."

Maar dan is de vraag: komt die winter nog een keer terug? Piet: "Nou, het kan zomaar dat die winter over een week langzaamaan terugkomt. Ik wil het niet uitsluiten. Ik zeg niet dát het gebeurt, maar ik ben er ook niet zeker van dat het niet zo is. Dus het zou zomaar kunnen. Dan zou er een tweede periode aankomen. We hebben het in 2018 ook gehad, eind februari-begin maart. Je weet het maar nooit."

Weerman Piet Paulusma

Trefwoorden: 
liveblog winterweer
(Advertentie)
(Advertentie)