Regering keert NK marathon op natuurijs: "Dit komt aan als een mokerslag"

11 feb 2021 - 19:55

Het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs mag niet doorgaan. De regering heeft de plannen van de KNSB en House of Sports afgekeurd. "Dit komt aan als een mokerslag," zegt Willem Hut, competitiebegeleider bij het marathonschaatsen. "We waren zo ver met elkaar... Er zijn donderdag 250 man getest, schaatsers en begeleiders. We hadden afgelegen locaties op het oog zodat het veilig kon. We balen hier echt verschrikkelijk van."

It lêste NK maraton op natueriis yn 2013 - Foto: ANP

"Ik ben er zeker van dat we dit veilig kunnen organiseren," zegt Hut. De competitiebegeleider wijst ook op alle mensen die donderdag op het ijs waren. "Ik heb beelden gezien van recreatieve schaatsers die dicht op elkaar zaten. Wij zouden het zoveel beter voor elkaar hebben."

"Bittere pil"

"Dit is een heel bittere pil, een enorm zware teleurstelling", zegt ook Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Er lag een unieke kans om in deze vorstperiode een heroïsche wedstrijd te organiseren. We hebben daar met een grote groep mensen enorm hard aan gewerkt. Wij stonden klaar, het wachten was slechts op groen licht vanuit Den Haag."

Het laatste nationale kampioenschap op natuurijs was in januari 2013. Dat op was op het Veluwemeer bij Elburg. Toen pakte Christijn Groeneveld de titel bij de mannen en Mariska Huisman bij de vrouwen.

"De ploeg baalt als een stekker"

Ploegleider Peter de Vries van Jumbo-Visma begrijpt niets van de situatie. "Nu hebben we eindelijk iets anders dan corona om naar uit te kijken, en dan nemen ze deze beslissing. Ik denk dat er dit weekeinde wel meer dan een miljoen mensen het ijs opzoeken. En dan mag een groep van 200 man, die alles zelf wil regelen, op een locatie waar het publiek weggehouden wordt, niet los. De teleurstelling is heel groot, de hele ploeg baalt als een stekker."

De Vries heeft donderdagochtend, net als veel andere mensen die de natuurijsbubbel in wilden, nog een coronatest gedaan. "We hebben de afgelopen vier dagen voor niets in spanning gezeten. Had dan maandag gezegd dat het niet kon. Alle lof voor de KNSB en NOC*NSF, ik geloof dat Maurits Hendriks zelfs nog met de minister heeft gesproken, maar de politiek durft het volgens mij gewoon niet aan. Dat snap ik niet. Dat we niet op kunstijs mochten schaatsen was al een domper, maar dit is voor mij een nog dikkere domper."

(Advertentie)
(Advertentie)