Antoinette de Jong wereldkampioen op 3.000 meter: "Bizar, heel mooi"

11 feb 2021 - 18:00

"Bizar. Heel mooi." Bij schaatsster Antoinette de Jong uit Rottum begint langzaam het besef te komen dat ze donderdag op het WK afstanden in Heerenveen wereldkampioen is geworden op de 3.000 meter.

Antoinette de Jong voor het eerst wereldkampioen op 3.000 meter

Ze vond het een mooi moment toen ze na de wedstrijd haar ouders en vriend belde. "Toen mijn zusje Michelle er aankwam, was dat heel mooi. Dat je iemand van wie je houdt dan een knuffel kunt geven. Ze was heel trots. Ze leven allemaal mee en doen er veel voor. Michelle en ik proberen elkaar te verbeteren, elkaar te steunen en te helpen waar dat maar nodig is. Fijn dat wij dat met ons allen toch wel een beetje kunnen vieren."

Antoinette de Jong - Foto: ANP

Ik heb er alles aan gedaan om goed te zijn.

Antoinette de Jong

De Jong heeft alles gegeven tijdens de wedstrijd. "Ik heb er alles aan gedaan om goed te zijn. Als dat niet genoeg is, wat kan kan ik dan nog beter doen? Ik ben er met 'alles of niets' ingegaan. Ik dacht: ik zie wel waar het schip strandt. Ik kan mijzelf niet verwijten dat ik het niet beter heb gedaan."

Maar dan hangt het er wel vanaf hoe de concurrentie het doet. Vlak na haar race had De Jong er weinig vertrouwen in. "Ik dacht: Dit wordt hem niet." Maar in de laatste rit kreeg ze weer hoop. "Ik dacht: Gebeurt dit nu echt? Ze moeten nu wel heel goed schaatsen om goed aan te komen." Dat gebeurde niet en uiteindelijk was Antoinette de Jong toch de beste: "Bizar, heel mooi."

Antoinette de Jong

(Advertentie)
(Advertentie)