Minnertsga wil geen kamers voor huisvesting arbeidsmigranten in dorpscafé

11 feb 2021 - 13:41

De gemeente Waadhoeke beleeft opnieuw een tegenslag in het onderbrengen van arbeidsmigranten. Plannen voor huisvesting buitenlandse werknemers in café De Hoeke in Minnertsga zijn van de baan. De uitbaters van het café wilden er zestien mensen onderbrengen in acht nieuwe kamers. Maar het dorp is tegen de plannen en daarom hebben de uitbaters de stekker eruit getrokken. Eerder liepen soortgelijke plannen yn Bitgummole ook al op niets uit.

Foto: Google Street View

De exploitanten van De Hoeke, Huub en Janny van den Akker, presenteerden de plannen voor de kamerbewoning in het café onlangs in flyers aan de dorpsbewoners. Het echtpaar wil tijdelijke werkkrachten in het café onderbrengen, omdat zij anders geen mogelijkheden zien om zonder extra inkomsten het café en de snackbar voor het dorp te behouden.

Hongarije en Roemenië

Koördinator 'huisvesting en integratie arbeidsmigranten' Harrie Siegersma van de gemeente Waadhoeke vertelt dat een uitzendbureau de kamers in Minnertsga zou huren om de tijdelijke werkkrachten er onder te brengen. Deze komen voor het merendeel uit Hongarije en Roemenië en verblijven er vier tot acht maanden.

Afgewezen

Het plan veroorzaakte opschudding in het dorp Minnertsga. Omwonenden zijn bang voor overlast en waardevermindering van hun huizen. De plannen zijn door het dorp afgewezen. In grote lijnen komen de bezwaren overeen met die in Bitgummole waar de huisvesting van tijdelijk personeel in het gebouw Groot Terhorne ook niet doorging.

Er zijn hier ongeveer 2000 arbeidsmigranten. Die moeten ook slapen en eten.

Harrie Siegersma, gemeente Waadhoeke

Volgens Siegersma zijn de dorpsbewoners bang voor het onbekende. "Onbekend maakt onbemind." De gemeente heeft vastgelegd hoe ze het wil hebben met de arbeidsmigranten. "Er zijn hier ongeveer 2000 arbeidsmigranten. Die moeten ook slapen en eten", zegt Siegersma. Er zijn hem geen schrijnende gevallen bekend van slechte huisvesting waar veel mensen in één kamer gepropt zijn.

Vaste eisen, maar het dorp moet het wel willen

De gemeente geeft vergunningen af voor het onderbrengen van arbeidsmigranten in gewone woonhuizen en op plekken zoals bijvoorbeeld een dorpscafé. De huisvesting moet aan vastgestelde eisen voldoen en het parkeren moet ook geen probleem zijn. Bovendien moet er dag en nacht beheer zijn, zegt Siegersma. Maar dan nog moet het dorp wel willen.

Harrie Siegersma, gemeente Waadhoeke

(Advertentie)
(Advertentie)