Eerste schaatsers aangekomen bij café Moarkswâl in Aldtsjerk: namen vereeuwigd

Het is een decennialange traditie: de eerste schaatsers die in de winter aankomen bij café Moarkswâl in Aldtsjerk krijgen hun namen in een balk aan het plafond. Donderdagochtend vroeg, erg vroeg, was het zover: Ype Jacob de Vries, Thomas de Vries en Tseard Krol kwamen over ijs aan bij het café.
Eerste schaatsers aangekomen in Aldtsjerk
Henk Breeuwsma, eigenaar van het café, werd wakker gebeld. "Ik lag nog in bed, toen ging de telefoon. Ze zeiden: 'we zijn bij het café, op schaatsen!' Dus ik heb koffie gezet, ben naar het café gegaan en heb de namen op de balk gezet." De traditie bestaat al sinds 1949.

Nog niet in grote groepen op het ijs

Het ijs is nog niet overal stevig, vertelden de drie schaaters aan Breeuwsma. "Er zijn hier en daar nog wat slechte plekken. Twee bruggen waar ze niet onderdoor konden en wat wakken. Dus je kunt hier wel komen op schaatsen, maar nog niet in grote groepen. Het moet de komende nachten nog even flink vriezen. Ik hoop dat we dan komend weekend volop kunnen schaatsen."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
En dan is het café een prima plek om normaal gesproken even te pauzeren. Dat is nu anders, want vanwege corona is het café icht. "We hebben met de gemeente afgesproken dat we wel wat 'koek en zopie' mogen doen, maar verder zijn we dicht. Hoe jammer ook, het is niet anders."
De namen in café Moarkswâl © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Henk Breeuwsma van de kroeg in Aldtsjerk