Discussie over regiocompetities: "Gebrek aan daadkracht bij KNVB"

Veel Friese amateurclubs zijn bezig met plannen om weer in competitieverband te voetballen wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld. In de afgelopen weken kwamen er twee initiatieven naar buiten voor een eigen zogeheten 'minicompetitie'. Daardoor lijken andere clubs buiten de deur te vallen. Ze verwijten de KNVB gebrek aan slagvaardigheid, omdat de bond nog geen duidelijke initiatieven op dat gebied heeft.
Diskusje oer regiokompetysjes
Zes Friese amateurclubs zullen het in het voorjaar tegen elkaar opnemen in een eigen minicompetitie. Het gaat om hoofdklasser Buitenpost en eersteklassers Blau Wyt '34, Broekster Boys, FC Burgum, Drachtster Boys en Leeuwarder Zwaluwen.
Ook Harkemase Boys, ONS Sneek en Sneek Wit-Zwart zijn met andere clubs een eigen competitie begonnen. Grote voorwaarde is daarbij dat de coronamaatregelen het toelaten om wedstrijden te spelen. Voor een volwaardig officieel programma zou het dan echter te laat in het seizoen zijn.
Het veld van VV Zeerobben in Harlingen © Timo Jepkema, Omrop Fryslân

"Daadkracht ontbreekt"

En dat steekt een club als VV Zeerobben in Harlingen. Ze verwijten de KNVB dat het bij de bond aan daadkracht ontbreekt. De voetbalbond wil naar eigen zeggen op de proppen komen met een zogeheten Regio Cup. Een club als Zeerobben vreest dat andere clubs daar niet aan willen meedoen. "Ik heb zelfs begrepen dat een sponsor er prijzengeld tegenaan gooit in een eigen minicompetitie", zegt voorzitter Johannes Woudstra. "Dan willen de zes clubs in zo'n minicompetitie niet meer meedoen aan een Regio Cup van de KNVB. Dat zou ik ook niet doen. Het is een prachtige competitie."
Wanneer wordt hier weer gevoetbald? © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Voetbalbond KNVB herkent zich niet in de kritiek. "Wij komen met duidelijkheid door de Regio Cup", legt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee uit.
Een andere club die niet meedoet aan de minicompetities is VV Balk. De eersteklasser volgt de KNVB,. "Het is de keuze van die zes ploegen om zo'n competitie te beginnen, we wachten op beleid van de KNVB. Ze kunnen ook niet anders dan afwachten hoe het komt", zegt voorzitter Henk Menenga.
Volgens de KNVB wordt de kans dat de eerste seizoenshelft op 10 of 11 april weer van start gaat, steeds kleiner. "We begrijpen dan ook de lokale initiatieven van de clubs", zo zegt Jan Dirk van der Zee. "We kunnen de clubs niet verplichten met onze Regio Cup mee te doen." Van der Zee vindt het niet logisch dat de nadruk zo op de standaardteams komt te liggen. "Onze Regio Cup is vooral voor de jeugd en senioren die niet in de standaardelftallen spelen."
VV Buitenpost © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek