Kramer 'gokt meer dan anders' in aanloop WK, De Jong heeft grote concurrentie op 3.000 meter

11 feb 2021 - 07:30

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap afstanden zijn er direct grote medaillekansen voor de Friese schaatsers. In Thialf is Antoinette de Jong donderdagmiddag één van de grote favorieten op de 3.000 meter en ook Sven Kramer en Jorrit Bergsma hebben goede kansen op een medaille op de 5.000 meter.

Foto: Omrop Fryslân

Programma van de Friese schaatsers:

  • 14.50-15.45 3.000 meter vrouwen met Antoinette de Jong
  • 16.01-17.33 5.000 meter mannen met Sven Kramer en Jorrit Bergsma

Op de radio is de eerste dag van het WK afstanden live te volgen bij Omrop Fryslân. Vanuit Thialf verzorgt Andor Faber het commentaar, samen met een analist. Dat is vandaag schaatser Jesper Hospes, die op het laatste WK afstanden in Thialf in 2015 tiende werd op de 500 meter.

3.000 meter

Op de één-na-langste afstand bij de vrouwen is dit seizoen niets zeker, behalve dan dat er iedere keer hard wordt gereden. Op het WKKT was het Antoinette de Jong die een baanrecord neerzette, maar tijdens de wereldbekers werd dat alweer verbeterd door Irene Schouten en later door de Russische Natalia Voronina.

Er waren dus veel verschillende winnaars en volgens De Jong wordt het ook dit keer weer een heel andere wedstrijd. "Iedereen heeft nu meer ijsuren kunnen maken", zegt De Jong. "Ik denk dat iedereen nu wel heel goed is en hiernaartoe heeft gewerkt. Ik denk dat het een heel spannend WK wordt."

Over haar grootste concurrente is De Jong duidelijk. "Dat is Voronina natuurlijk", zegt de schaatsster uit Rottum. "Maar ook Schouten is hartstikke goed. Het wordt een lastige drie kilometer. Maar dat is alleen maar goed, want hoe groter de concurrentie, hoe mooier het natuurlijk is."

Antoinette de Jong oer de 3.000 meter

5.000 meter

Bij de mannen zijn donderdag twee Friese kanshebbers voor het eremetaal: Sven Kramer en Jorrit Bergsma. De grootste favoriet voor het goud is echter een andere Nederlander. "Patrick Roest steekt er bovenuit", zegt Bergsma, die vanwege het winterweer van de laatste dagen opeens ook anders dingen aan zijn hoofd heeft.

"Het is natuurlijk een gekkenhuis, de afgelopen dagen. Ik moet bewust ook even afstand nemen en me blijven focussen op de langebaanwedstrijden", zegt de viervoudig zilveren medaillewinnaar op deze afstand. Bergsma is niet bezig aan zijn beste seizoen wat de vijf kilometer betreft. Twee weken geleden reed hij met 6.12,19 zijn beste tijd van het seizoen, maar daarmee werd hij slechts zesde. "Maar de top zes zit binnen enkele seconden, dus daar is van alles mogelijk", weet Bergsma.

Hoe het met Kramers' vorm zit, weet hij niet zo goed. "Ik vind dat oprecht moeilijk te zeggen nu. Ik heb nu twee world cups gehad waarin ik twee keer 6.11 reed. Dat is zeker niet slecht als je kijkt naar mijn andere tijden in Thialf, maar als je naar de ranking kijkt ook niet supergoed. De tweede plek was nog oké, maar een vierde plek is echt onder de maat", zegt Kramer.

De achtvoudig kampioen heeft daarom enkele dingen veranderd in zijn voorbereiding. "Ik wil niet te veel in de details treden, maar qua periodisering en training en andere dingen hebben we iets meer gegokt dan anders", zegt hij daarover.

Over de te verwachten tijden willen beide mannen ook niet te veel loslaten. "Ik ga gewoon zo hard schaatsen als ik kan, dan zien we het wel wel", zegt Kramer. Ook Bergsma heeft nog geen tijd in gedachten: "Ik hoop gewoon een goede rit neer te zetten."

Sven Kramer en Jorrit Bergsma oer de 5.000 meter

(Advertentie)
(Advertentie)