Winterblog 11 februari: NK marathon op natuurijs van de baan | IJskoorts in Fryslân

11 feb 2021 - 22:55
  • Het is winter in Fryslân. Volg in dit liveblog de situatie in de provincie van minuut tot minuut;
  • Overzicht ijsbanen: kijk op deze kaart waar je kunt schaatsen en help ons om actuele informatie toe te voegen;
  • Waarschijnlijk komt er vandaag uitsluitsel over het al dan niet doorgaan van het NK marathon op natuurijs;
  • Marathonschaatsers bereiden zich voor op een eventueel NK, dat doen ze op het natuurijs van Nannewiid.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:54
Eind van dit liveblog

We sluiten het liveblog van deze donderdag af. Dank voor het volgen. Morgen is er weer een liveblog over het winterweer in Fryslân.

21:36
Fryslân bindt de schaatsen onder
20:40
IJskoorts in Fryslân

Friezen binden massaal hun schaatsen onder

19:56
NK op natuurijs van de baan

Het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs mag niet doorgaan. De regering heeft de plannen van de KNSB en House of Sports afgekeurd. De bond is teleurgesteld over de beslissing. De KNSB was al druk bezig met de voorbereidingen voor de wedstrijd. "Dit is een heel bittere pil, een enorm zware teleurstelling", reageert Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

19:02
KNSB bereidt NK op natuurijs voor

Schaatsbond KNSB is in gesprek met het ministerie van VWS en verschillende Veiligheidsregio's over een mogelijk NK marathon op natuurijs. De bond diende deze week een plan in bij het ministerie, het kabinet moet daar toestemming voor geven. Volgens een woordvoerder van VWS zal er snel een beslissing komen.

"Aan de ene kant hebben we het sportvraagstuk: hoe kunnen we de topsportbubbel garanderen? Hoe veilig is het? De risico's op verspreiding van het coronavirus moeten minimaal zijn. Aan de andere kant heb je ook het veiligheidsvraagstuk. Hoe kunnen burgemeesters en veiligheidsregio's handhaven dat er geen publiek komt? Het gaat om het totaalplaatje. Als alles rond is, zou het eventueel kunnen."

Ondertussen heeft de KNSB al zo'n 150 schaatsers laten testen op het coronavirus. "Dat er een bubbel wordt gecreëerd is een harde voorwaarde, daarom hebben we dit alvast geregeld", zegt een woordvoerder. "Het zegt niets over het al dan niet doorgaan van een NK. Daarover hopen we zo snel mogelijk uitsluitsel te krijgen." De tijd begint te dringen, omdat het volgens de weersvoorspellingen na het weekeinde weer gaat dooien.

17:06
Smallingerland: parkeer de auto goed

De gemeente Smallingerland waarschuwt schaatsers een goed parkeerplekje voor hun auto te zoeken, waar ze ook weer kunnen wegrijden. Veel mensen komen momenteel vast te zitten met de auto. "De gemeente kan de auto's niet ter plaatse lostrekken", schrijft Smallingerland op Twitter.

16:13
Druk met het ijs in Earnewâld

Op It Wiid in Earnewâld zijn dorpsbewoners druk bezig om het ijs mooi te maken. Met pompen en tuinslagen wordt er water over het ijs gespoten in de hoop dat er morgen een mooie baan ligt.

14:13
IJs valt tegen

Het was flink koud in Fryslân vannacht, maar veel veel extra ijs heeft dat niet gezorgd. Dat zegt Sytse Kroes, ijsmeester van De Friesche IJsbond. "We hebben er vannacht een centimeter ijs bij gekregen. Het gaat niet zo hard als we zouden willen."

12:37
Schaatsen op het IJsselmeer
Foto: CAMJO media
Trefwoorden: 
liveblog winterweer
(Advertentie)
(Advertentie)