Campagne om meer leerlingen voor examen Fries te krijgen

11 feb 2021 - 15:35

Met een volledig nieuwe en innovatieve campagne moeten leerlingen van het voortgezet onderwijs geïnspireerd worden om het Fries als examenvak te kiezen. Die keuze moet binnenkort weer worden gemaakt. De Afûk, SJB Media en Omrop Fryslân willen leerlingen laten zien hoe leuk, maar ook hoe belangrijk het Fries is. Voor de campagne #DêromFrysk is aansluiting gezocht met de doelgroep, leerlingen kunnen via Google Assistant namelijk letterlijk het gesprek aangaan met bekende Friezen.

Campagne Frysk examen

Het Fries onder de aandacht brengen bij die doelgroep is belangrijk volgens projectcoördinator onderwijs Lisa Boersma van de Afûk: "Procentueel gezien is de groep leerlingen die examen Fries doet maar zo'n 3%."

Fries als examenvak kan op slechts 13% van de scholen

De partijen willen leerlingen bewust maken van de voordelen van het Fries en de kansen voor de toekomst. "En zo willen we met deze campagne de komende jaren werken naar een grotere groep examenkandidaten", zegt Boersma. "Die bewustwording hopen we breder te kunnen inzetten dan alleen bij de leerlingen. Het is namelijk nog maar op 13% van de scholen mogelijk om Fries als examenvak te kiezen."

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Via de filmpjes die de Friese 'influencers' zelf plaatsten werden leerlingen gestimuleerd de vraag 'Hey Google, praat met een bekende Fries?' te stellen. In het telefoongesprek dat volgt vertelt bijvoorbeeld Jesse van Wieren dat hij het Fries wel als examenvak had en dat echt als een cadeautje voelde.

Hilarische momenten

Een uniek concept, volgens maker en producent Sipke Jan Bousema: "Om de jongeren te bereiken hebben we gezocht naar innovatieve en unieke toepassingen. Met de combinatie tussen Google Assistant en YouTube is het ons geluk een combinatie te vinden die nog nooit eerder is gebruikt is en waar jongeren het idee bij hebben echt te bellen met bekende Friezen. Die toepassing leidden al tot hilarische momenten, want je hebt het gevoel alsof de telefoon écht over gaat."

Lisa Boersma van de Afûk - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Cijfers

Hoewel we zien dat de groep vmbo-gt leerlingen die examen doet groter wordt, blijft het aantal leerlingen dat examen Fries doet nog altijd klein. In 2018 waren er op de Friese scholen in totaal 2.686 examenkandidaten vmbo-gt, 2.192 examenkandidaten havo en 1.123 examenkandidaten vwo. Van die afdelingen deden dus respectievelijk 3,3 procent, 1,3 procent en 1.9 procent van de kandidaten van de Friese voortgezet onderwijsscholen examen Fries.

In 2020 deden 145 leerlingen examen Fries; 92 vmbo, 28 havo, 25 vwo. Er deden in 2020 in totaal 8.195 leerlingen examen in Fryslân, dat het aantal leerlingen dat examen Fries heeft gedaan neerkomt op 1,77 procent. In 2019 deden 146 leerlingen examen Fries.

Doelstelling: examen Fries op kwart van scholen

Door middel van het begeleiden van scholen bij het inrichten fan de doorgaande lijn Fries richting eindexamen plus bewust worden van de meerwaarde van het Fries is de doelstelling dat het in 2024 op 25% van de scholen mogelijk is om examen Fries te doen.

(Advertentie)
(Advertentie)