Basisschool De Vuurvlinder in Sneek open: "We hebben er veel zin in"

09 feb 2021 - 19:38

Een dag later dan de bedoeling, maar basisschool De Vuurvlinder in Sneek is dinsdag na weken van lockdown weer open. Bijna alle leraren en leerlingen zijn er blij mee. "We hebben er veel zin in. Maandag voelde als een onverwachte vrije dag, maar vandaag trekken we alle registers open."

-

Eindelijk zou het maandag al beginnen, maar vanwege het winterweer bleven de scholen nog een extra dag dicht. "We zaten zondagavond de hele tijd op onze telefoon", zeggen onderbouwjuffen Rixt en Margriet. "We hebben veel collega's die buiten de kernen wonen. En met minder leraren groepen combineren, kon ook niet, vanwege alle maatregelen.

Een extra vrije dag beviel de juffen niet. "Ik heb me erg verveeld. Ik heb ook al wat vrije dagen gehad, dus dan wil je graag weer."

Extra maatregelen

Nu de scholen weer open kunne, zijn er wel wat zaken veranderd. "Voor de lockdown hadden we ook al veel maatregelen, maar in de lokalen hebben we nu ook schermen hangen. Daar kunnen we ons achter verschuilen, al zijn de kleine kinderen geen grote bron van besmetting."

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

De kinderen in de bovenbouw moeten op de gang een mondkapje op. Het gaat om kinderen in groep 7 en 8, maar op De Vuurvlinder doen de kinderen van groep zes ook een kapje op. Die zitten met de bovenbouwklassen op de bovenste verdieping.

Volgens Rixt en Margriet vinden de meeste kinderen en ouders het wel prima. "We communiceren het vrij goed. Ouders lezen dat goed en er zijn positieve reacties. Het zijn de maatregelen en daar houden wij ons aan. Je moet even aan de mondkapjes wennen, maar dan komt het wel goed. In de supermarkt lopen we ook met mondkapjes op."

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Om een uur of half negen komen de eerste kinderen aan bij de school. De meesten hebben er zin in, dat geldt ook voor Lindsey, Boudina en Ester. "Ook wel een beetje raar, want we zijn een hele tijd thuis geweest. Ik vind het wel leuk, want ik heb school gemist. Het is leuk om iedereen weer te zien, want anders zit je helemaal alleen in je kamer."

Ouders blijven buiten

Met de jongste kinderen gaan de ouders de eerste dagen nog mee de klas in. Deze dinsdag komen er ook vier nieuwe kinderen in groep 1, maar vanwege de maatregelen mogen de ouders nu niet mee naar binnen. "Ze blijven achter het hek", zeggen Rixt en Margriet."Dat is raar, maar de kinderen wennen nu wel sneller. Ze lopen rustig mee naar binnen."

(Advertentie)
(Advertentie)