Ponton blokkeert de Luts in Balk: "De timing is niet optimaal"

09 feb 2021 - 18:40

De winter is deze week ingezet en dus begint het te kriebelen bij de schaatsliefhebbers. Maar door de wind van de afgelopen dagen is het niet te doen om het ijs op te komen. Toch houden de rayonhoofden in Balk de stand van zaken goed in de gaten. "Het buitenwater is bar en boos", zegt rayonhoofd Reitze Woudstra. "Dus komt het aan op de Luts, maar die is geblokkeerd door een ponton omdat er gewerkt wordt aan de wal."

-

"Kijk, er is nog niet eens ijs in de Luts", begint assistent-rayonhoofd Piet Siemonsa zijn verhaal. Met een stok van twee meter prikt hij in het water. Kleine ijslaagjes verplaatsen zich naar de andere kant van de Luts.

"Het is een groot contrast met de Slotermeer verderop. Daar is zo weinig dat je er niet kunt schaatsen. Het zijn allemaal bulten geworden door de harde wind van de laatste dagen. Zelfs lopen wordt nog een hele klus. Schaatsen op het meer kun je wel vergeten."

De Slotermeer ligt er niet goed bij voor schaatsers - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Maar schaatsen op de Luts wordt ook nog lastig. Een grote ponton in het midden van de rivier blokkeert het water. Die ligt er al een paar weken. Afspraak is dat het ponton eruit gaat als het hard begint te vriezen. "Maar dat is nu nog niet het geval", zegt Reitze Woudstra, rayonhoofd in Balk.

"Mochten wel wel op de Luts kunnen schaatsen, dan wordt de kraan van het ponton gehaald. Over het ponton zelf wordt dan een stukje 'klune'. We zullen dat zo inrichtingen dat mensen er toch overheen kunnen. De timing is niet helemaal optimaal, maar er moet wel gewerkt worden aan de Luts. Onderhoud moet ook gebeuren."

Toch hopen ze in Balk de komende dagen de schaatsen nog onder te kunnen binden. "De tocht van de Luts naar de Wyldemerk moet kunnen, dus daar zetten we nu op in."

De Luts yn Balk is geblokkeerd door een ponton - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Gemeente De Fryske Marren laat in een reactie weten dat het weghalen van het ponton en de kraan een dure klus is. Mocht er een Elfstedentocht komen, dan wordt het schip weggehaald. Maar Wiebe Wieling, voorzitter van vereniging De Friesche Elf Steden, heeft al meerdere keren gezegd dat de Tocht door de pandemie niet door kan gaan.

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de Luts

Trefwoorden: 
schaatsen ponton Balk ijs Luts
(Advertentie)
(Advertentie)