Sven Kramer wil natuurijsbubbel wel in, maar: "Heb het nog niet met Naomi overlegd"

09 feb 2021 - 17:58

Sven Kramer hoopt wedstrijden op natuurijs te kunnen rijden. De schaatser van Jumbo-Visma staat donderdag en vrijdag aan de start op het wereldkampioenschap afstanden, maar zou daarna kunnen overstappen op de natuurijsbubbel. Als die er komt, althans. In de langebaanbubbel is er meer animo voor natuurijs.

Foto: Orange Pictures

"Ik vind het heel leuk, natuurlijk kriebelt het", vertelt Kramer, die blij is dat nu ondanks de coronamaatregelen wel wordt gekeken naar wedstrijden op natuurijs. "Het zou fantastisch zijn als we één of twee wedstrijden kunnen hebben, met ook een NK marathon."

Zijn deelname aan natuurijswedstrijden al helemaal voor honderd procent toezeggen wil Kramer alleen nog niet. "Pin me er niet op vast, want ik ben volop gefocust op het WK afstanden. Daarna ben ik blij dat ik de bubbel uit kan, misschien moet ik ook wel weer een nieuwe bubbel in."

Want als Kramer wil meedoen, zou dat wel de consequentie zijn. Dan moet hij weer de natuurijsbubbel in. Dat zou natuurlijk kunnen, al moet hij er nog wel even over in gesprek met het thuisfront. "Ik moet het thuis nog wel even melden, want ik heb het nog niet met Naomi overlegd. Dus je moet het niet meteen uitzenden", lacht Kramer.

Luister naar Sven Kramer

Marijke Groenewoud heeft zich de laatste jaren ook veel laten zien in de marathons en dus zou ze ook absoluut aan de start willen staan bij een marathon op natuurijs. "Je bent er wel veel mee bezig. Het houdt je altijd bezig, het weer buiten. De berichten die allemaal voorbijkomen. Maar ja, we moeten eerst het WK maar hard schaatsen."

Groenewoud komt zaterdag in actie op de massastart op het WK afstanden. Maar wat nu als de natuurijswedstrijd ook op die dag is? "Dat zou niet best zijn. Het WK gaat natuurlijk wel voor, maar het zou wel echt een drama zijn. Ik heb nog nooit eerder een WK gereden en dit is mijn eerste kans, dus ik denk dat ik die toch maar moet pakken."

Marijke Groenewoud vorig seizoen in actie op de marathon - Foto: Orange Pictures

Hetzelfde geldt voor haar ploeggenoot bij team Zaanlander, Arjen Stroetinga. Hij rijdt ook op zaterdag de massastart op het WK. Maar Stroetinga is even nuchter als altijd. Hij trekt nog niet z'n haren uit z'n hoofd omdat hij juist nu zit opgesloten in de schaatsbubbel.

"Dan heb ik straks helemaal geen haar meer, dus dat kunnen we beter niet doen. Ik kan me er wel druk om maken, maar het brengt je toch niets. We kunnen nog bijna nergens schaatsen. Ik moet me eerst focussen op het WK. Dat is waarom ik hier vier weken zit."

Koning Winter moet nog even zijn best doen

Ireen Wüst hoopt op natuurijs

Ireen Wüst schaatst zondag haar laatste wedstrijd op het WK afstanden en kan dan de bubbel uit. "Jazeker, het kriebelt. Ik hoop dat het goed gaat vriezen en dat ik maandag vanaf de steiger in Terherne kan schaatsen. Dat zou een droom zijn die uitkomt." Het komt helemaal goed uit dat deze vorstperiode aan het einde van het seizoen plaatsvindt. "Zeker nu alle wedstrijden geweest zijn, is het een soort vrijbrief om los te gaan. Alleen Koning Winter moet nog even zijn best doen."

(Advertentie)
(Advertentie)