Zwangere Manon Kamminga overweegt om mee te doen aan natuurijswedstrijden

09 feb 2021 - 15:57

"Zoiets is niet te filmen, maar ik had het voor geen goud omgedraaid." Dat zegt Manon Kamminga die net midden in de winter in verwachting is. Ze is achttien weken zwanger en voelt zich topfit. Het is echter de grote vraag of ze wel kan of mag schaatsen. "Het kriebelt wel. Dat kan ook de baby zijn, maar ik denk dat het het natuurijs is."

Manon Kamminga - Foto: Orange Pictures

Manon Kamminga

Het is alweer een flinke tijd geleden dat Kamminga op natuurijs stond en als het even kan, wil ze schaatsen. Ook de Elfstedentocht. Als die binnen een paar weken zou komen en Kamminga voelt zich goed, dan mag ze wat betreft de verloskundigen wel van start gaan. Gewoon doen, zeiden ze. Pas boven de dertig weken zijn de risico's op vallen groter. Als het kan, wil ze eerst het ijs uitproberen en dan pas besluiten of ze echt kan rijden.

Vanwege corona heeft ze al een tijdje niet meer op schaatsen gestaan. De laatste keer was bij de massastart op het WK-kwalificatietoernooi in Thialf, eind december. Toen was ze dus ook al zwanger. Toen voelde het wel anders, want het schaatsen ging niet echt lekker.

Klasina Seinstra weet hoe het is

Leider Klasina Seinstra van de marathonploeg van Manon Kamminga heeft de situatie waarin Kamminga zit, zelf ook meegemaakt. Seinstra won in 1997 de Elfstedentocht, terwijl ze zwanger pas. Pas op de dag van de tocht voelde ze zich wat anders dan anders, maar ze ging gewoon van start en won de sprint van Gretha Smit. In februari won ze ook nog de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk.

Bij twijfel afstappen

"Als je twijfelt moet je gewoon afstappen. Goed naar jezelf luisteren", geeft Seinstra als tip aan Kamminga. "Het is niet het beste ijs wat er nu ligt, maar als een peloton één ronde over minder goed ijs is gereden, is het al aardig vlak. Mijn schaatsen liggen al klaar. Ze zijn al scherp."

Seinstra gaat niet meer als één van de eersten het ijs op, na een ervaring van golvend ijs op het Nannewiid. Dat vond ze zo gevaarlijk dat ze nu liever een paar dagen wacht tot het ijs echt sterk is.

Klasina Seinstra

Trefwoorden: 
marathon Manon Kamminga ijs
(Advertentie)
(Advertentie)