KNSB blij met draai Rutte: "Zelfs het kabinet is bevangen door winterse weer"

09 feb 2021 - 10:59

"Dit zijn andere berichten dan vrijdag." Wedstrijdleider Willem Hut van de KNSB heeft weer wat hoop dat er deze winter marathonwedstrijden op natuurijs kunnen worden gehouden. Minister Van Ark beloofde dat ze gaat overleggen met de schaatsbond en ook premier Rutte ziet mogelijkheden.

Willem Hut - Foto: Orange Pictures

"We kunnen wellicht leren van het Thialf-regime", zei Rutte. Daarmee wees hij op de langebaanwedstrijden die daar in een zogeheten bubbel worden gehouden. "Schaatsers en begeleiders zullen dan wat moeten opgeven wat hun vrijheid betreft, maar ik denk dat ze dat er wel voor over hebben", zegt de premier.

Zelfs het kabinet bevangen door winters weer

"Afgelopen vrijdag leek het nog een volledig andere situatie", zegt Hut. Rutte zei toen dat de wedstrijden absoluut niet konden. "Maar nu is het winters weer, dan wordt iedereen daardoor bevangen. Zelfs het kabinet, blijkt nu. Dat is geweldig."

De spanning wordt door de verandering in denken van de premier alleen maar spannender. Hut: "Normaal gesproken is zo'n vorstperiode al spannend vanwege de ijsgroei. Dat is nog steeds zo, maar nu is het door corona extra spannend."

Wanneer de natuur z'n werk doet, moeten we flexibel zijn.

Willem Hut, competitieleider marathonschaatsen bij de KNSB

Aan het ijs kan de KNSB niet veel doen. Dat groeit of dat groeit niet. Qua corona kan de ijsbond wel maatregelen nemen. "Zoals een bubbel met veel testen. Er kan dan helaas geen publiek bij zijn en we moeten het met een minimaal aantal mensen organiseren. Maar je weet niet wanneer de natuur z'n werk doet, dus we moeten flexibel zijn. Dat maakt het behoorlijk lastig."

Vaak komt er niet veel publiek op de marathonwedstrijden af. "We worden wel gek als er winters weer is, maar ik denk dat we er inmiddels wel aan zijn gewend dat evenementen niet met publiek kunnen. Dat is al een poos zo, dat mensen thuis blijven. En dan moeten we het mooi in beeld brengen, zodat mensen toch kunnen meegenieten."

(Advertentie)
(Advertentie)