Winterblog dinsdag 9 februari: IJsbaan Buitenpost roept op niet meer te komen vanwege wakken

09 feb 2021 - 23:00

Het is winter in Fryslân. Nog steeds kan het glad zijn op de wegen, daarom heeft het KNMI tot donderdag 13.00 uur code geel afgekondigd. Volg in dit liveblog de situatie in de provincie van minuut tot minuut.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:59
Dank voor het volgen

Hiermee sluiten we het liveblog van deze dinsdag af. Dank voor het volgen, morgen is er weer een liveblog over het winterweer in Fryslân.

22:15
Iglo in Ryptsjerk

Kinderen in Ryptsjerk wisten wel wat ze met de sneeuw moesten doen. Deze twee jongens bouwden een iglo van wel drie meter hoog. Ze begonnen er dinsdagmorgen mee en 's avonds was de ijshut af. De iglo zal in de nachtvorst wel blijven staan, maar of de jongens er ook echt in zullen slapen...

Foto: Helma Kronenburg
21:08
Sneeuwpoppen bouwen voor de ouderen

Zorggroep Hof en Hiem in gemeente De Fryske Marren roept kinderen op om sneeuwpoppen te maken voor de ramen van hun gebouwen zodat ouderen er ook van kunnen genieten. "Hoe leuk zou het zijn om al die vrolijke sneeuwpoppen te kunnen zien staan vanuit hun raam!", schrijft Hof en Hiem op Facebook.

De sneeuwpoppen zijn welkom op de volgende locaties: Talma Hiem in Balk, Suderigge in Lemmer, Doniahiem en Us Mem in Sint-Nicolaasga, Vegelin State, Us Hof en De Werf in Joure en Corneliahoeve in Jistergea.

20:44
Postbezorgers: houd pad naar brievenbus sneeuwvrij!

"Nu vraag ik jullie iets wat ik bijna niet durf, zouden jullie het pad naar jullie eigen brievenbus sneeuwvrij kunnen maken zodat wij het wat makkelijker krijgen?" Die oproep deed postbode Elisabeth Langenberg uit Buitenpost op Facebook. De postbezorgers hebben het volgens haar lastig op het moment vanwege de lagen ijs en sneeuw die er op sommige plaatsen liggen.

Officieel is het de taak van de bewoners van het huis om hun oprit en de stoep ervoor schoon te houden. "De sneeuwrotzooi gaat tussen de fiets zitten. Dan moet je zo nu en dan wat heen en weer schudden zodat de sneeuw wat loskomt, dan kun je weer verder, maar dat is niet goed voor de fiets."

Intussen hebben er al mensen gehoor gegeven aan de oproep. "We hebben mooie reacties gehad. Mensen zeiden dat ze het al even hadden gedaan en dat ze dat graag deden. Het werd een stuk beter."

Postbode Elisabeth Langenberg

20:34
Het ijs groeit nog niet zo snel aan

IJsmeester Sytse Kroes van De Friesche IJsbond werd vanochtend wat teleurgesteld wakker. Het had niet zo erg gevroren als hij had gehoopt. "Het valt mij eigenlijk tegen, want de voorspellingen zouden zijn dat het flink zou vriezen. Afgelopen nacht heeft het niets gedaan, dus er is niet zoveel bijgekomen als ik had gehoopt." Daar komt bij dat het ijs dat er nu ligt niet van zulke goede kwaliteit is en het dus geen goede basis vormt voor meer ijs.

De situatie verschilt zeer in de provincie. "Ik was in Scharnegoutum en daar ligt het bij de bruggen nog open. Maar als ik een eindje verderop kijkt, bij de Sneker Oudvaart, dan ligt er een knappe laag sneeuwijs. Je kunt er op het moment geen peil op trekken.

Het kan dus nog niet en de schaatsen moeten nog even in het vet blijven. Kroes: "Al zou je op een plaats kunnen staan, dan weet je niet hoe het tien meter verderop is. Dus het is echt nog heel onverstandig."

IJsmeester Kroes van De Friesche IJsbond

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
20:26
Dronebeelden van de ijsbaan van Buitenpost

Binne-Louw Katsma maakte vanmiddag deze dronebeelden op de ijsbaan van Buitenpost:

20:21
IJsbaan Buitenpost dicht

De ijsclub uit Buitenpost roept mensen op om niet meer naar de ijsbaan in het dorp te komen. Er zitten wakken en scheuren in de baan, waardoor het onverantwoord is erop te rijden. "Het is te gevaarlijk", schrijft de club op hun Facebookpagina.

De ijsbaan van Buitenpost was dinsdag de allereerste van Fryslân die groen licht gaf om te schaatsen en haar deuren openzette voor bezoekers. Dat plezier was echter maar van korte duur.

18:30
ANWB: nog meer pechgevallen dan maandag

De wegenwachten van de ANWB hebben het dinsdag in Nederland drukker met het helpen van door pech getroffen weggebruikers dan maandag, toen door het winterweer ook al sprake was van topdrukte. Een ANWB-woordvoerder zegt dat de teller om 16.00 uur al op dik 5.000 pechmeldingen stond.

"We stevenen voor deze dinsdag af op ongeveer 7500 pechmeldingen", zegt de woordvoerder. Maandag kwamen er zo'n 6.600 pechmeldingen binnen en dat was al bijna het dubbele van het aantal pechgevallen dat de ANWB normaal gesproken op een dag te verwerken krijgt. Het gaat met name om vastgevroren portieren en handremmen of problemen met accu's.

Voor het helpen van door pech getroffen automobilisten worden zo'n 500 wegenwachten ingezet. Medewerkers draaien extra uren om de hulpvragen zo goed als mogelijk af te handelen.

18:30
Ponton blokkeert de Luts

De winter is deze week ingezet en dus begint het te kriebelen bij de schaatsliefhebbers. Maar door de wind van de afgelopen dagen is het niet te doen om het ijs op te komen. Toch houden de rayonhoofden in Balk de stand van zaken goed in de gaten. "Het buitenwater is bar en boos", zegt rayonhoofd Reitze Woudstra. "Dus komt het aan op de Luts, maar die is geblokkeerd door een ponton omdat er gewerkt wordt aan de wal."

18:10
"Politiek moet zich niet bemoeien met Elfstedentocht"

"De politiek moet zich niet bemoeien met de Elfstedentocht en de Haagse politiek al helemaal niet." Commissaris van de Koning Arno Brok zegt dat hij het 'heel bijzonder' vindt dat sommige Haagse lijsttrekkers stevige uitspraken doen over de Elfstedentocht, terwijl een groot deel van de route nog open ligt. "Volgens mij is het zo dat je pas over een Elfstedentocht kunnen spreken wanneer het ijs sterk genoeg is."

Trefwoorden: 
ijs sneeuw winter
(Advertentie)
(Advertentie)