Omtzigt (CDA) op Noordelijk Lijsttrekkersdebat: "Partijen moeten niet te veel beloven"

08 feb 2021 - 21:01

Politieke partijen moeten bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen, middenin een coronapandemie, vooral niet teveel beloven. Dat zei Pieter Omtzigt (CDA) op het Noordelijk Lijsttrekkersdebat van de samenwerkende noordelijke provincies en de NDC Mediagroep in Den Haag. "Ik zie veel politieke partijen die niets liever doen dan zo veel mogelijk beloven, terwijl we in de diepste economische crisis zitten."

Foto: ANP

Aan het debat deden naast de lijsttrekkers Geert Wilders (PVV), Lilianne Ploumen (PvdA), Gert-Jan Seegers (ChristenUnie), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) ook de kandidaten Pieter Omtzigt (CDA), Sophie Hermans (VVD) en Rob Jetten (D66) deden mee als vervangers voor ministers Wopke Hoekstra, Mark Rutte en Sigrid Kaag.

Volgens Omtzigt gaat het de komende jaren vooral om economisch herstel en behoud van werk. Hij ging daarom dan ook niet op op de uitdaging van GroenLinks-leider Jesse Klaver om een einde te maken aan de gasboringen bij Ternaard. "Als ik naar buiten kijk, kunnen we nog wel wat gas gebruiken. Als je voorzichtig scheef boort en dat goed in de gaten houdt, dan moet dat kunnen."

Klaver staat daar veel principiëler in. "Wij vragen al sinds 2015 om het einde aan de gasboringen, dat heeft niets met de verkiezingen te maken. Wij kunnen heel goed zonder het Waddengas."

Omtzigt, Klaver en Ploumen over boren naar gas onder de Wadden

Lelylijn

De acht grootste politieke partijen zijn in principe allemaal voor aanleg van de Lelylijn, de snelle spoorlijn die Lelystad via Heerenveen en Drachten verbindt met Groningen, maar heel enthousiast werd er nog niet gereageerd op de plannen.

Van Jetten mag de aanleg van de Lelylijn los, want hij nodigde de andere partijen uit om mee te doen aan een 'pact voor de Lelylijn'. "Zo'n Lelylijn brengt een andere beweging in Noord-Nederland op gang. Je kan daar woningbouw realiseren en je brengt een stad als Groningen een stuk dichterbij Amsterdam en Hamburg."

"Mensen hebben meer aan daden dan beloftes"

Marijnissen (SP) is zelf voor de Lelylijn, maar tegelijk is ze ook sceptisch. "Als die lijn elke keer was aangelegd als die werd beloofd had Groningen nu een rechtstreekse treinverbinding met heel Europa. Ik denk dat mensen nu meer hebben aan daden dan aan weer mooie beloftes."

Seegers (ChristenUnie) begrijpt die scepsis van de SP. "Als je de formules van Rijkswaterstaat voor infrastructuur bekijkt komt het Noorden er altijd slecht uit. Kijk maar naar de sluis bij Kornwerderzand en hoe hard we daar aan moesten trekken." Seeger deed de 'harde belofte' dat een nieuwe kabinet wat hem betreft werk maakt van de Lelylijn.

"Hele ov in Noorden moet beter"

Ploumen (PvdA) vindt dat er naast de Lelylijn ook snel een Nedersaksenlijn moet komen, die Groningen via Stadskanaal en Emmen verbindt met Twente. "Het hele ov in het Noorden moet beter." Klaver (GroenLinks) ziet ook risico's bij de aanleg van de Lelylijn. "De Lelylijn zal voor een enorme druk op de woningmarkt zorgen. We moeten daar alleen toe overgaan als er voldoende woningen beschikbaar zijn én de huren worden verlaagd."

Landbouw

Ook over landbouw werden de acht lijsttrekkers het niet eens. Jetten (D66) en Klaver (GroenLinks) herhaalden dat ze de helft minder vee willen en dat alle boeren natuurinclusief moeten werken. Omtzigt verwierp het argument dat de boeren niets aan het milieu hebben gedaan. "De boeren geven ons elke dag te eten. Het verwijt dat de boeren niks gedaan hebben is te goedkoop."

Wilders (PVV) deed daar nog een schepje bovenop. "Wat Jetten de boeren biedt, is een faillisement. Alle boeren die de veestapel moeten halveren zijn de klos." Ploumen (PvdA) vindt dat we 'niet te romantisch' moeten doen over de landbouw anno 2021. "Boeren willen megastallen uitbreiden. Er zijn boeren waarvan we moeten zeggen: dit kan zo niet langer."

Onno Falkena over het lijsttrekkersdebat

(Advertentie)
(Advertentie)