Elfstedenkoorts slaat toe in Den Haag: "Tocht moet doorgaan"

08 feb 2021 - 18:02

De Elfstedenkoorts heeft ook in Den Haag toegeslagen: verschillende landelijke politici zeiden maandag dat wat hun betreft, toertochten op natuurijs door kunnen gaal, ook bij de nu geldende coronamaatregelen. Een mogelijke Elfstedentocht zou volgens sommige politici ook door moeten gaan.

It iis op de Bonkefeart is noch net klear foar in Alvestêdetocht - Foto: Kappers Media

D66-fractievoorzitter Rob Jetten zegt dat hij het houden van toertochten en marathons niet op voorhand wil uitsluiten, vooral omdat het risico op besmetting in de buitenlucht klein is. Volgens Jetten is het belangrijk om in een lockdown ook ruimte te maken voor "een beetje plezier".

'Elfstedentocht moet doorgaan'

PVV-voorman Geert Wilders is nog duidelijker: volgens hem moet de Elfstedentocht altijd doorgaan, als het ijs daar sterk genoeg voor blijkt. "Als de aanhoudende vorst met mogelijk maakt, moet de Elfstedentocht dit jaar echt op een verantwoorde manier doorgaan", schrijft hij op Twitter.

Partijleider fan FvD Thierry Baudet is het daarmee eens, en gaat hard tegen de coronamaatregelen in:

Niet aan de politiek

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen zeg dat het wel of niet doorgaan van een Elfstedentocht niet aan de politiek is. "Ik hoor heel graag of en hoe het zou kunnen, net als alle andere Nederlanders."

Kandidaat-Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop uit Easterein is het daarmee eens: "Ik sta ingeschreven dus zou met alle liefde, in een ander jaar, meeschaatsen. De Elfstedenvereniging heeft volgens mij niets aan politici die vandaag even willen scoren", zo schrijft hij op Twitter.

Wieling: Het kan niet

Wat de meningen in Den Haag ook zijn, voorzitter Wiebe Wieling van de vereniging Friesche Elf Steden was zondag duidelijk: een Elfstedentocht organiseren in een pandemie kan niet.

(Advertentie)
(Advertentie)