Situatie op de weg nog steeds verraderlijk, vooral op wegen van Zuid naar Noord

08 feb 2021 - 08:27

De situatie op de Friese wegen is nog steeds verraderlijk. Dat komt vooral door de stuifsneeuw, vertelt gladheidscoördinator Peter Snippe van Rijkswaterstaat. "Door die stuifsneeuw hebben we bepaalde locaties, waar we zo weer sneeuw hebben liggen." Rijkswaterstaat is op de A-wegen onderweg met sneeuwschuivers en zoutstrooiers.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Op sommige wegen is de situatie beter dan op anderen. "De wegen die van oost naar west lopen, bijvoorbeeld de A7, dat gaat vrij goed. Op de A32 hebben we wel problemen: die loopt van zuid naar noord. De sneeuw waait vanuit de velden en bermen de straat op."

Snippe verwacht dat Rijkswaterstaat nog wel even bezig is. "Tot de avond blijft de harde wind. Ik vermoed dat we met een mindere bezetting toch de hele dag aanwezig moeten zijn. Zeker de locaties waar we stuifsneeuw hebben, moeten we de hele dag regelmatig aanwezig zijn om de sneeuw te verwijderen."

N381 is problematisch

Op de provinciale wegen is de situatie vergelijkbaar, zegt Sjoerd Marten Vrieswijk. Hij coördineert de gladheidsbestrijding bij de provincie. "De meeste wegen in het noorden en richting het westen van de provincie zijn wel redelijk begaanbaar. Maar als we het over de N381 hebben, dat is een van de grote wegen in de provincie tussen Drachten en Appelscha, daar hebben we veel last van stuifsneeuw en daar hebben we die duinvorming."

(Advertentie)
(Advertentie)