ARCHIEF: Flinke sneeuwval ontregelde Fryslân in maart 2005

07 feb 2021 - 11:27

In 25 jaar tijd was er niet zoveel sneeuw gevallen als op 2 maart 2005. Die woensdagochtend lag er ineens een dik pak sneeuw over de hele provincie. In de Zuidwesthoek viel de meeste sneeuw: bij Heeg werd een halve meter gemeten. De sneeuwval ontregelde het openbare leven in Fryslân. Bekijk hieronder hoe dat was in een paar fragmenten uit het archief van Omrop Fryslân.

ARGYF: Sniefal yn maart 2005

Slippartijen en ongelukken

Ook al had Rijkswaterstaat al het beschikbare materieel ingezet om de wegen sneeuwvrij te houden, toch waren er nog veel slippartijen en ongelukken met veel blikschade.

Met man en macht moesten de wegen sneeuwvrij worden gemaakt. - Foto: Omrop Fryslân

Scholen dicht

Veel scholen gingen die dag dicht of pasten het lesprogramma aan, omdat leerlingen en leraren niet bij school konden komen. Bedrijven en instellingen bleven dicht. Ook de bussen reden de hele dag niet, op een enkele na.

ARGYF: Sniefal yn maart 2005

Snowboarden en snowkiten

Op sommige plekken werd er zelf gesnowboard en er werd aan snowkiten gedaan. Het lijkt op kitesurfen, maar dan op sneeuw in plaats van water.

ARGYF: Wille yn de sniewinter fan 2005

SC Heerenveen traint in... Leeuwarden

De sneeuwval zorgde nog voor een ander historisch gebeuren. De selectie van SC Heerenveen kon niet op de eigen velden trainen en week op 4 maart 2005 uit naar het kunstgrasveld van Cambuur, dat wel sneeuwvrij gemaakt kon worden.

ARGYF: Sniefal yn maart 2005

Kijk voor meer sneeuw in het verleden op Weromrop bij het thema Winter.

Leeuwarden, 2 maart 2005 - Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)