Winterblog zondag 7 februari: wegen blijven spekglad

07 feb 2021 - 22:07

Sinds middernacht geldt er code rood in het hele land. Het KNMI heeft dit weeralarm afgekondigd vanwege langdurige sneeuwval, een harde wind en matige vorst. Door de oostenwind is er sneeuwjacht: daardoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan. Op sommige plekken in Fryslân is het spekglad. Volg in dit liveblog de situatie in de provincie van minuut tot minuut.

21:52
Dank voor het volgen

Het is zondagavond nog altijd spekglad op de Friese wegen. Sneeuwschuivers en strooiwagens rijden door de provincie, maar het is lastig om de wegen sneeuwvrij te krijgen. Naast en op de wegen liggen veel sneeuwduinen. Bovendien zit er nog steeds neerslag in de lucht. Kortom: wees voorzichtig!

Hiermee sluiten we het liveblog van deze zondag af. Dank voor het volgen. Morgen weer een nieuwe liveblog over het winterweer in Fryslân.

21:46
Qbuzz rijdt niet

De bussen van vervoerder Qbuzz rijden zondagavond en maandagochtend niet. Dat gaat om bussen in Groningen en Drenthe, maar ook de lijn van Groningen naar Drachten.

Maandagochtend om 10.15 uur beoordeelt Qbuzz de situatie opnieuw.

21:24
Dat het maar even duidelijk is!
20:54
Het blijft glad op de weg

De A31 tussen Leeuwarden en Dronryp

20:43
Veel rechtszaken gaan niet door

Veel rechtszaken gaan maandag niet door vanwege het winterweer. Nagenoeg alle zittingen van het hof Arnhem-Leeuwarden worden niet gehouden, meldt Rechtspraak.nl. "Het KNMI heeft code oranje afgegeven, veel treinen vallen uit, dus is het niet verantwoord om mensen naar zittingen toe te laten komen", staat op de site.

20:42
Komen er toch marathons?

Schaatsbond KNSB is bij met het pleidooi om een 'bubbel' voor schaatsers te maken, zodat er toch marathons op natuurijs gereden kunnen worden. Dat zegt Willem Hut, competitieleider van het marathonschaatsen in reactie op uitspraken van Patrick Wouters van House of Sports. Die riep zondag de politiek in Den Haag op om "dit cadeautje van de natuur niet voorbij te laten gaan"

20:23
Basisscholen toch dicht

Een aantal basisscholen, die morgen na een tijdelijke lockdown weer open mogen, blijven toch dicht. Ze doen dat vanwege het winterweer. In ieder geval blijven alle scholen van schoolkoepel Arlanta in Noardeast-Fryslân en Dantumadiel dicht. Hetzelfde geldt voor Noventa in Achtkarspelen.

Ook de Master Frankesskoalle in Earnewâld gaat maandag niet open. "Onze meesters en juffen moeten allemaal over smalle toegangsweggetjes naar Earnewâld toe komen", zegt directeur Chris van Hes tegen RTV NOF. "Dat vind ik met de sneeuw en gladheid niet verantwoord. Daarom hebben onze schoolkinderen morgen nog een extra dag vrij gekregen."

De scholen van Proloog in Leeuwarden en omgeving gaan in principe wel open, zegt directeur Albert Helder. De Montessori-school in Leeuwarden van Proloog blijft wel dicht, omdat veel leraren buiten de stad wonen.

Middelbare scholen

Tal van middelbare scholen waren al grotendeels dicht, waarbij ze voor examenleerlingen en sommige andere uitzonderingen wel beperkt open waren. Morgen blijven de meeste middelbare scholen helemaal dicht. Dat geldt onder andere voor de scholen van het Lauwers College, het Liudger, het Stellingwerf College (tot en met woensdag), Sevenwolden en het Dockinga College.

20:03
Veiligheidsregio's: maatregelen goed nageleefd

De coronamaatregelen werden zondag tijdens de sneeuwpret goed nageleefd, constateert het Veiligheidsberaad, waarin alle 25 veiligheidsregio's zitten. "In de meeste veiligheidsregio's is een grote hoeveelheid sneeuw gevallen. Dit leidde in veel gevallen tot sneeuwpret; wandelende mensen en spelende kinderen domineerden het straatbeeld. Gelukkig hielden verreweg de meeste mensen zich hierbij goed aan de coronamaatregelen", zegt het Veiligheidsberaad.

"Natuurlijk was het op sommige plekken zoals bijvoorbeeld in parken wat drukker dan normaal, maar dit heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid, behalve dan dat de sneeuw en de vorst wel ernstige beperkingen op het verkeer hadden en hebben. Het advies om niet onnodig op reis te gaan blijft onverkort van kracht."

19:12
Maandag geen ochtendkranten, wel online
It gebou fan de Fryske kranten - Foto: Kappers Media

De meeste mensen met een abonnement op de krant krijgen morgenochtend geen ochtendkrant op de mat. De extreme weersomstandigheden maken het onmogelijk om maandagochtend in Nederland ochtendkranten te bezorgen, zo meldt een woordvoerder van DPG Media: "Door het huidige winterweer achten de uitgeverijen het niet verantwoord om chauffeurs, distributeurs en bezorgers de weg op te sturen."

Het gaat om alle titels van DPG Media en Mediahuis, die verschillende landelijke kranten uitgeven, maar ook de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad.

(Advertentie)
(Advertentie)