De autofabriek van Theo de Jong: "Waar golfkarretjes ophouden, beginnen wij"

Je weet het misschien niet, maar ook Fryslân heeft een eigen autofabriek. In Waskemeer staat de fabriek Frisian Motors. Ze zijn daar ooit begonnen met zitmaaiers, maar richten zich nu volledig op de bouw van elektrische transportwagentjes. Directeur Theo de Jong omschrijft het zo: "Waar golfkarretjes ophouden, beginnen wij."
De Leffert © Omrop Fryslân, René Koster
Om het Friese karakter te onderstrepen zijn de type-namen ontleend aan beroemde Friese paarden: de Leffert, de Norbert en de Rimmert.

Van bos tot festival

De laatste jaren gaat het als een speer. De cijfers zijn verdubbeld en de vraag neemt alleen nog maar toe, ook uit België en Duitsland. In 2020 rolden er zo'n 150 op maat gemaakte Leffers uit de fabriek. Die gingen met name naar terreinbeheerders zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, maar ze zijn ook populair bij festivals, recreatieparken en steeds meer bij particulieren, zoals Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet.
Van die stoere off-road editie komt binnenkort ook een stedelijke variant. Die is speciaal bedoeld voor het emissievrij bezorgen van bijvoorbeeld eten en pakketten in grote binnensteden, de zogenoemde 'last mile delivery'.
Een deel van het gesprek uit Buro de Vries
Theo de Jong © Omrop Fryslân, René Koster

VW-kever op stroom

Voor de hobby bouwde Theo de Jong, directeur van Frisian Motors, met ducces ook nog een VW Kever uit 1968 om met zijn systemen. En ook die rijdt dus nu op stroom. De rode kever werd in 2012 al eens omgebouwd tot elektrisch. Maar die is sinds kort met de techniek van Frisian Motors uitgevoerd.
© Omrop Fryslân, René Koster
"Het is met name om te laten zien wat er mogelijk is, een soort prestigeproject, maar economisch kan het niet. Dat zo veel te duur worden. We hebben dit écht als hobbyproject gedaan," vertelt De Jong. "Leuk om mee te nemen naar een beurs of zo. Maar misschien gebruik ik hem komende zomer ook wel voor woon-werkverkeer. Je rijdt zomaar 100 kilometer op het accupakket dat er in zit. Dan kan het royaal. En het heeft wel iets natuurlijk, zo'n wagentje van meer dan 50 jaar oud dat emissievrij als een moderne Tesla over de weg zoeft..."
Meer over deze bijzondere Kever van Theo de Jong en zijn bedrijf Frisian Motors in Buro de Vries. Dat is zondag 7 februari tussen 11.00 en 13.00 uur.
© Omrop Fryslân, René Koster