Aangepaste en vervallen veerdiensten naar de Waddeneilanden

06 feb 2021 - 12:33

Vanwege het komende winterweer en de harde wind hebben de rederijen die naar de Waddeneilanden varen diverse diensten aangepast of laten vervallen. Op dit moment vallen acht diensten uit en van twee diensten zijn de afvaarttijden gewijzigd.

Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Wagenborg Passagiersdiensten houdt rekening met een extreme weersverwachting. Zondag moeten reizigers rekenen op grote vertraging en uitval. De veerdienst Ameland-Holwerd (10.30 uur) en Holwerd-Ameland (11.30 uur) vallen sowieso uit. Ook diverse sneldiensten varen niet: Ameland-Holwerd (12.30 uur), Holwerd-Ameland (13.00 uur), Lauwersoog-Schiermonnikoog (11.30 uur) en Schiermonnikoog-Lauwersoog (12.00 uur).

Door het lage water en de harde wind heeft Rederij Doeksen enkele afvaarten gewijzigd: Harlingen-Terschelling van 15.05 uur verschuift naar 16.35 uur, en de afvaarten Terschelling-Harlingen (17.30 uur) en Harlingen-Terschelling (19.45 uur) komen te vervallen. Doeksen zal zondag gewoon volgens de dienstregeling varen.

Te weinig water om te varen

Directeur Ger van Langen van Wagenborg Passagiersdiensten legt uit wat er precies aan de hand is: "Het is meer dan 2,24 beneden N.A.P. en dat is behoorlijk extreem. de geul is 3,80 meter diep en op Schiermonnikoog 3,5 meter. Daar moet je dan zo'n 2,25 af halen, dan blijft er niet zoveel over. We kunnen letterlijk niet varen. De schepen steken 1,5 meter en 1,60 meter als ze beladen zijn. Dat betekent dat het schip op de romp zit en niet kan varen. Daarom vallen er diensten uit."

Daar komt ook nog eens bij dat de oostenwind aan blijft houden en de temperatuur verder zakt. "Dan zal er ook ijsvorming zijn bij de platen bij laag water, dat komt bij hoog water weer in de vaargeulen terecht. Dus daar krijgen we volgende week ook mee te maken. De kans op vertraging is groot omdat het schip niet de volledige snelheid kunnen maken als er weinig water is. Bij hoog water zullen we altijd wel varen. Verder raad ik aan om de website in de gaten te houden."

Directeur Ger van Langen van Wagenborg Passagiersdiensten

(Advertentie)
(Advertentie)