Piet Paulusma: "Koud, koud, koud, maar minder sneeuw dan werd verwacht"

Het zal op dit moment dé vraag zijn: hoe komt het met het winterweer? Het KNMI heeft voor zondag code geel afgekondigd voor Fryslân, maar in vergelijking met andere provincies valt de sneeuwval mee. "De koude lucht wint nu vanuit het noordoosten terrein," zegt weerman Piet Paulusma. "Zaterdag en zondag is er kans op wat sneeuw. Niet veel, zoals het nu lijkt. Maar we gaan richting de vorst met harde tot stormachtige wind."
© Omrop Fryslân
Weerman Piet Paulusma legt uit dat het weerbeeld nog wel complex is. "De koude lucht wint nu uit het oosten-noordoosten terrein, dus die komt ook naar ons toe. Er zit een gebied met wat sneeuw. Er valt al wat sneeuw in het Noorden, het Waddengebied, Groningen en ook het noordoosten van onze provincie heeft wat kans op sneeuw. Het andere deel van Nederland zit nog ruim boven nul met regen uit het zuidoosten."

IJskwaliteit

In andere delen van het land is het wat de sneeuwval betreft erger. "Wij liggen dit weekend in het gebied waar niet de meeste sneeuw valt, zoals het nu lijkt. Daar zijn veel mensen blij mee, want men wil graag goed ijs hebben. Die ijskwaliteit wordt natuurlijk beter, want we gaan wel een week tegemoet met matige vorst in de nachten."
De gevoelstemperatuur zakt al aardig zaterdagochtend. "In Bolsward is het 1-1,5 graden boven nul met een gevoelstemperatuur van -5. Die gevoelstemperatuur speelt een belangrijke rol. Want laten we eerlijk zijn, het voelt al flink koud aan. In Grou was bewolking, 2,5 millimeter afgetapt en een halve graad boven nul. Kollum een halve graad onder nul, wat lichte regen. Dan is er kans op gladheid. De regen bevroor op de auto, zei de waarnemer."
Piet Paulusma met de weersvoorspelling van 8.30 uur
Volgens Piet Paulusma blijft er zaterdag bewolking en is er kans op sneeuw of lichte sneeuw. "Regionaal kan dat nog wat verschillen. In het noordelijke deel en het Waddengebied wat meer kans op wat sneeuw. De temperaturen liggen op dit moment nog net boven nul op de meeste plekken, maar gaan naar de -1. De wind is matig tot krachtig en die zal in het Waddengebied krachtig tot hard worden met windstoten in kracht 8."
Zaterdagavond en - nacht zakken de temperaturen: "Wel wat sneeuw, de temperaturen lopen terug naar -3 of -4 graden, dus lichte vorst. Nog altijd in de avond en nacht een krachtige en harde wind met windstoten tot kracht 8 in het kust, Wadden- en IJsselmeergebied. Meer de provincie in windstoten tot kracht 6 of 7."

Zondag: "Koud, koud, koud"

Zondag wat sneeuw en lichte sneeuw, met lichte vorst en een krachtige tot harde wind uit het oosten of noordoosten vandaan. Paulusma: "Windstoten in kracht 8 of 9, met name in het Waddengebied. Dus: koud, koud, koud. In de nacht kans op een beetje sneeuw, met een temperatuur van zo'n -5 of -6.
De komende week staat er ook koud weer op het menu. "Maandag kans op een beetje sneeuw, overdag onder nul. Dinsdag droog, overdag onder nul. Woensdag overdag onder nul, in de nacht -7 tot misschien wel -9. Dat betekent dat het matig gaat vriezen en dat het compleet winter wordt."
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Zondag code geel voor Fryslân

Het KNMI heeft voor zondag code geel afgekondigd voor Fryslân en Groningen. In alle andere provincies geldt zelfs code oranje: voor Nederlandse begrippen is het een bijzondere inval van koude, met driftsneeuw, wind, sneeuwduinen, ijzel en een lage gevoelstemperatuur. Het weerinstituut waarschuwt Fryslân voor sneeuw en gladheid. Er wordt zo'n 2 tot 5 centimeter sneeuw verwacht. Daardoor kan het glad zijn op de wegen. Weggebruikers kunnen het beste hun rijgedrag aanpassen en de weerberichten volgen.
Ook kunnen er volgens het KNMI windstoten voorkomen: met name aan de kust is er kans op zware windstoten, tot 80 km/uur. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen daar hinder van ondervinden. De waarschuwing voor harde wind geldt van zaterdag middernacht tot zondagavond 21.00 uur.
Zaterdagavond komt er neerslag vanuit het zuiden het land in. De regen zal waarschijnlijk snel in sneeuw overgaan in het zuiden van het land. De sneeuwval trekt wel naar het noorden, maar de zuidelijke provincies hebben de meeste hinder: in het oosten van Gelderland en Noord-Brabant zal er 10-15 centimeter sneeuw vallen. Door de oostenwind kan er sneeuwjacht ontstaan: sneeuw kan opwaaien en daardoor ontstaan sneeuwduinen.

Voorbereiding

Rijkswaterstaat heeft vrijdag al gewaarschuwd voor gladheid door het bevriezen van natte delen van de weg en ijzel. De organisatie heeft extra personeel ingezet voor het weekend. De loodsen van de steunpunten in de drie noordelijke provincies zijn met een nieuwe voorraad zout aangevuld. Ook zijn strooiwagens en sneeuwschuivers nogmaals getest. Ook de ANWB heeft een aankondiging van gladheid gedaan en vraagt mensen niet de weg op te gaan als het niet noodzakelijk is.