SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen: "Ik doe de lange onderbroek aan!"

Ze hebben de oranje ballen al opgepompt en de veldverwarming staat aan. SC Heerenveen speelt zaterdagavond tegen Vitesse en er wordt voor die avond veel sneeuw voorspeld, in combinatie met harde wind. De club doet er alles aan om de wedstrijd door te laten gaan. Trainer Johnny Jansen heeft de afgelopen dagen de weersvoorspelling goed in de gaten gehouden.
Johnny Jansen
"Je zit steeds te kijken op internet, wanneer komt het? Gaat het om negen uur sneeuwen of misschien daarvoor al. Of komt het tijdens de wedstrijd. Ik doe in ieder geval de lange onderbroek aan!", zegt Jansen.
Heerenveen staat in de kwartfinale van de nationale beker. En met vier punten uit de laatste twee competitiewedstrijden tegen Feyenoord en FC Twente, heeft de club een behoorlijke resultaat neergezet. Toch is het duidelijk dat de spelers nog moeten wennen aan het nieuwe twee-spitsen systeem. Tegen Feyenoord slaagde dat perfect, maar tegen FC Twente niet.
Stap voor stap zijn we bezig het elftal te verbeteren, maar dat heeft tijd nodig.
Johnny Jansen, trainer van SC Heerenveen
Jansen: "Twente wilde ons heel snel onder druk zetten, dan moeten we eerder de lange bal spelen. Zodat we niet rondom onze eigen zestien onder druk komen te staan. Maar als je er wel voor kiest om van achteruit te gaan opbouwen, dan moet je veel nauwkeuriger aan de bal zijn. En je moet de tegenstander dwingen tot keuzes. Daar kunnen we als ploeg nog een stap in maken. We hebben er na de winter een aantal nieuwe jongens bijgekregen, die proberen we nu zo goed mogelijk in te passen. Stap voor stap zijn we bezig het elftal te verbeteren en om aan elkaar te laten wennen, maar dat heeft wel z'n tijd nodig."
Johnny Jansen © Orange Pictures
Met Vitesse komt de nummer drie van de eredivisie op bezoek. De Arnhemmers wonnen na de winterstop, inclusief het bekerduel met ADO Den Haag, vijf keer op rij. Ze stonden zelfs even op een gedeelde eerste plek. Maar de afgelopen week zat er zand in de Arnhemse motor. Van VVV-Venlo werd met 4-1 verloren, terwijl er tegen RKC Waalwijk met 1-1 gelijk gespeeld werd.
"Dan blijkt maar weer dat het lang niet altijd makkelijk is wedstrijden in de eredivisie te winnen. Toch vind ik Vitesse wel een goede ploeg, met veel individuele kwaliteiten. Maar we hebben ons plan klaar. De backs van Vitesse willen altijd doordekken, misschien ontstaat er daardoor wel in hun rug heel veel ruimte. Daardoor moeten de centrale verdedigers weer uitstappen en zo ontstaan er nog meer ruimtes voor ons", zo analyseert Jansen.
De wedstrijd SC Heerenveen - Vitesse begint om 16.30 uur en is live te horen in het sportprogramma Sneon yn Fryslân. De wedstrijd is 4,5 uur naar voren gehaald, in verband met de voorspelde slechte weersomstandigheden.
Verwachte opstelling: Mulder, Floranus, Dresevic, Bochniewicz, Kaib, Halilovic, Kongolo, De Jong, J. Veerman, H. Veerman en Van Bergen.