Vrijdagmarkt over het verwachte winterweer: "Het wordt ook wel weer eens tijd!"

05 feb 2021 - 15:44

"Samen sneeuwschuiven zodat de kinderen straks kunnen schaatsen, daar moeten we naartoe. Bovendien geeft dat ook weer verbroedering, toch?" Dat was een van de reacties op de Leeuwarder vrijdagmarkt op de verwachting dat we écht winter krijgen.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

De meeste bezoekers van de vrijdagmarkt hebben er veel zin in. "Het wordt ook wel weer eens tijd!", "Geweldig, sneeuwpoppen maken met de kinderen!", "Mooie plaatjes in het sneeuwlandschap maken" en meer van dat soort opmerkingen kwamen voorbij.

Andere geluiden

Maar niet iedereen was even enthousiast. "Als marktkoopman zie ik het niet zitten om met auto en grote kar door twintig centimeter sneeuw te rijden. Dat wordt 'm niet!" Anderen vertelden dast ze het wel op televisie zien. "Lekker dichtbij de kachel" en "Een berg sneeuw, dat hoeft voor mij niet".

Dat de situatie mogelijk 'maatschappij ontwrichtend' wordt, boeit de meesten niet echt. "Dan worden lockdown en avondklok alleen maar gemakkelijker te handhaven! Bovendien, alles is immers al ontwricht. Dan valt een beetje sneeuw wel mee."

Nostalgie

De komst van Koning Winter roept bij veel mensen ook nostalgische gevoelens op. "Wij konden vroeger eigenlijk elke winter wel schaatsen. Mooi dat de kleinkinderen dat nu ook eindelijk eens kunnen."

Natuurlijk kwam de sneeuwwinter van '79 ook geregeld voorbij, met verhalen over sneeuw tot aan de dakgoot en het slepen van melkbussen voor de boeren naar plaatsen waar de melkauto kon komen. Al werd ook opgemerkt: "1979? Tsja, dat was wel winter. Maar '63, dat was pas een échte!"

Verslaggever René Koster op de vrijdagmarkt in Leeuwarden

Trefwoorden: 
vrijdagmarkt sneeuw winter
(Advertentie)
(Advertentie)