FNV wil alle zorgmedewerkers hoger op vaccinatielijst: "Zorg moet overeind blijven"

05 feb 2021 - 14:00

Al het zorgpersoneel moet hoger op de lijst voor vaccinatie komen. Dat vindt FNV Zorg & Welzijn. De zorgsector heeft het zwaar in deze coronatijd en in ziekenhuizen binnen en buiten Fryslân lopen de wachtlijsten voor operaties op. Zo wachten in het MCL in Leeuwarden duizenden mensen op een operatie. Ook zijn er diverse corona-uitbraken bij Friese zorginstellingen, waarbij zorgmedewerkers besmet zijn geraakt.

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

De FNV vindt de situatie onbegrijpelijk en heeft minister Hugo de Jonge opgeroepen om vaccinatie van zorgmedewerkers in bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg en wijkverpleging niet weer uit te stellen.

Bestuurder Saida Youssef van FNV Zorg & Welzijn: "De zorgmedewerkers stonden als eerste op de lijst om gevaccineerd te worden, maar helaas zijn we inmiddels in februari en zijn ze nog niet gevaccineerd. Het blijft ons verbazen dat de zorgmedewerkers keer op keer ergens onderaan bungelen. Vorig jaar met de beschermingsmiddelen en nu met de vaccinatie."

Zonder handjes aan het bed kunnen we dat bed niet meer verzorgen.

Saida Youssef, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn

De vakbond probeert volgens Youssef aan alle kanten druk uit te voeren, zodat het zorgpersoneel zo snel mogelijk wordt ingeënt. Dat is hard nodig, want het personeel loopt op het tandvlees en het ziekteverzuim is inmiddels ruim 10 procent, zegt ze. "Op een of andere manier dringt het niet door hoe belangrijk deze mensen zijn. Zonder handjes aan het bed kunnen we dat bed niet meer verzorgen."

De vaccinatiestrategie moet worden aangepast, vindt ze, anders blijft de zorg niet overeind. "Linksom, rechtsom, ergens moet je toch een keuze maken en zorgen dat je de middelen hebt dat je aan alle kanten de boel gaat vaccineren. Want op deze manier gaan we het niet redden."

Bestuurder Saida Youssef van FNV Zorg & Welzijn

(Advertentie)
(Advertentie)