Lege stadions zorgen voor buikpijn bij Friese betaaldvoetbalclubs

05 feb 2021 - 06:57

De Friese betaaldvoetbalclubs lopen honderdduizenden euro's mis, nu ook de tweede seizoenshelft waarschijnlijk zonder publiek wordt gespeeld. Zowel SC Heerenveen als SC Cambuur heeft in de begroting opgenomen dat er dit jaar weer deels met fans in de stadions kan worden gespeeld. Dat lijkt ver weg, gezien de verwachtingen over een derde golf aan coronabesmettingen.

-

De persconferentie van deze heeft het perspectief op publiek in de stadions praktisch zo goed als weggehaald. Algemeen directeur Ard de Graaf van SC Cambuur over de financiële tegenvaller: "Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat je bij elke thuiswedstrijd geen losse kaarten en arrangementen verkoopt en je geen horeca-omzet hebt. Dat kost ons tonnen."

Geld dat de Leeuwarders wel hebben begroot. Is het niet naïef geweest om ervan uit te gaan dat er weer fans het stadion in mochten? Volgens De Graaf niet: "Achteraf is het mooi wonen. Je moet ergens vanuit gaan. In de zomer ging iedereen op vakantie en zaten de terrassen vol. We hebben de steunmaatregelen van de overheid. Het is niet zo dat je helemaal in een gat valt, dus dat vind ik niet naïef."

Foto: Orange Pictures

SC Heerenveen wil tegenover Omrop Fryslân niet reageren op de vraag wat het de club kost. De Heerenveensters laten weten dat de eredivisieclubs over dit onderwerp gezamenlijk naar buiten willen komen en niet individueel. Daardoor denken de clubs een sterkere positie te hebben richting de politiek in Den Haag.

Op de nieuwjaarsreceptie zei algemeen directeur Cees Roozemond er afgelopen week wel iets over: "Wij zijn de begroting begonnen voor dit jaar en we zijn er vanuit gegaan dat we in maart met gedeeltelijk publiek zouden kunnen spelen. De realiteit gebiedt te zeggen dat die kans uitermate klein is. Dat zou financieel een behoorlijke aderlating betekenen, dat gaat om tonnen."

Perspectief

Net als bijna alle sectoren hoopt De Graaf dat er ook in de voetbalwereld perspectief komt. Hevig klagen over dit seizoen wil de Cambuur-directeur niet, mede omdat er vanuit de overheid veel financiële steunmaatregelen zijn. Maar De Graaf kijkt wel met zorgen naar de toekomst. Voor dit seizoen zijn veel supporters en sponsoren loyaal geweest aan de voetbalclubs door seizoenkaarten te verlengen, maar de vraag is of dat het volgende seizoen weer zal gebeuren. Fans hebben amper wedstrijden kunnen bijwonen en dus niet veel teruggekregen.

Het gaat dus om perspectief voor volgend seizoen. De Graaf: "Het allerbelangrijkste dat moet gaan gebeuren is dat stadions veilig weer open gaan. Dat is de sleutel die we hebben om naar de toekomst te kijken. Dat zal in het voorjaar duidelijk moeten zijn en dan kunnen die zorgen weggenomen worden. Maar tot die tijd kun je er wel buikpijn van krijgen."

(Advertentie)
(Advertentie)