Wethouder Berends mag door; gemeenteraad wil totaalplan verkoop gemeentehuis Kollum

04 feb 2021 - 23:09

Verantwoordelijk wethouder Theo Berends (ChristenUnie) van de gemeente Noardeast-Fryslân heeft donderdagavond een motie van wantrouwen overleefd, na een raadsbreed aangenomen motie om een totaalplan op te leveren voor een nieuwe verkoopprocedure rondom het Kollumer gemeentehuis.

Foto: RTV NOF. Ben de Jager

Twee partijen (indiener ELP NEF en steunend Actief Links Lokaal) stemden voor de motie van wantrouwen, de rest van de gemeenteraad stemde tegen. Wethouder Berends excuseerde zich namens de gemeente in de richting van Fotocadeau, KMS Beheer en Bulten Vastgoed.

Meerdere partijen - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân, S!N, FNP, Actief Links Lokaal, PvdA, VVD en GROENNOF - dienden na het interpellatiedebat een zogenoemde motie vreemd in. In deze motie roept men het college op om de verkoop van het gemeentehuis Kollum tot nader order uit te stellen om de raad een totaalplan voor te leggen van de verkoop van het gemeentehuis en het verplaatsen van de gemeentewerf en de toekomst van een loketfunctie in Kollum. Daarnaast willen de partijen een 'goed' bidbook samengesteld zien en moet een ieder die belangstelling heeft van dezelfde informatie worden voorzien.

Geen beperkingen

Daarnaast wil de gemeenteraad dat bij tussentijdse verhuur van een gedeelte van het gemeentehuis, dit geen negatieve invloed mag hebben op de prijs bij toekomstige verkoop van het pand. Ook roept de raad het college op om gebruik te maken van de expertise van een extern bedrijf, om het pand te verkopen. Tot slot moeten er geen beperkingen bij de verkoop opgelegd worden, dus ook wonen moet tot de mogelijkheden behoren.

Wethouder Berends sprak namens het college uit, dat hij de motie 'graag omarmd'. Daarnaast werd er door de wethouder excuses gemaakt voor de gehele gang van zaken rondom de verkoop. Ook werd er direct toegezegd dat er 'pas op de plaats in tijd' wordt gemaakt, wat betreft een nieuwe verkoopprocedure. Over het -nog steeds niet beantwoorde- WOB-verzoek, ingediend door Bulten Vastgoed was Berends ook duidelijk. "Een dezer dagen zal er antwoord volgen." S!N-raadslid de heer Keizer gaf wel aan dat dit een volgende keer gemakkelijk voorkomen kan worden. "Koppel dat terug naar de indiener, nu krijgen wij vragen over dat verzoek." Berends nam ook deze woorden ter harte.

Motie van wantrouwen

Wethouder Berends schrok van de motie van wantrouwen, die werd ingediend door de heer Talsma van ELP. "Dat het vertrouwen van aantal partijen en aantal inwoners weg is, dat is niet best. We zullen ons stinkende best doen om weer het gesprek aan te gaan." Tot slot raakte de motie van wantrouwen de wethouder diep: "Het komt hard aan."

Trefwoorden: 
Kollum verkoop gemeentehuis
(Advertentie)
(Advertentie)