Stichting Reddevloot gooit reddingsboei naar bruine vloot in Harlingen

04 feb 2021 - 22:34

Een nieuwe stichting met de naam Reddevloot moet de schippers van de bruine vloot in Harlingen helpen. De stichting is deze week in het leven geroepen om onder andere geldpotten te vinden. Dat is zeker in deze tijd hard nodig, zegt voorzitter Paul Scheffer van de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen. "De schippers hebben al bijna een jaar niet gevaren en vrijwel niets verdiend. En we zijn er nog niet."

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Scheffer heeft geregeld contact met de zeventig schippers van de Harlinger bruine vloot. Ze liggen aan wal en de kosten gaan door. "Het is in de eerste plaats een trotse groep die niet snel de problemen op tafel legt. Aan de andere kant hoor je van hun boekhouders dat het echt heel serieus is en dat sommige schippers een bijbaantje hebben om hun boodschappen te kunnen doen. Hun toekomst is onzeker. Maar ze hebben wel hun leven eraan verpand, soms met hele zware financieringen."

"Nog geen cent gezien"

In augustus kwam het kabinet met een noodfonds voor de historische schepen. Er werd 15 miljoen euro gereserveerd. "Maar we hebben nog geen cent gezien", zegt Scheffer. "Daar wordt nog steeds over gesproken. Het was vrij snel duidelijk wat de Nederlandse bruine vloot met 250 schepen zou krijgen, maar er kwamen steeds meer gegadigden die zich meldden voor deze pot geld. Gevolg is dat Den Haag nog niet klaar is met welke schepen ze nou precies bedoelen voor dat noodfonds."

Speciaal bier

In de tussentijd is er van alles bedacht om geld op tafel te krijgen. Zo is er een speciaal bier gebrouwd met de naam Red de Vloot. Daar is 12.000 euro mee opgehaald. "Het is de taak van de nieuwe stichting om dat geld eerlijk onder de schippers te verdelen."

Voorzitter Paul Scheffer van de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen

(Advertentie)
(Advertentie)