Friese bedrijven vaak te klein voor landelijke coronasteun, FNP wil dat provincie in actie komt

04 feb 2021 - 18:13

De landelijke steun voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis, sluit niet goed aan bij de situatie in Fryslân. Dat zegt de FNP-fractie in Provinciale Staten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de regeling dat een bedrijf steun krijgt als het minimaal drieduizend euro vaste lasten per maand heeft. Veel bedrijven in Fryslân komen daar niet aan, omdat ze niet groot genoeg zijn.

Bedriuweterrein op Flylân - Foto: Google Street View

De middelgrote en kleinere bedrijven hebben wel veel last van de crisis. Volgens de FNP heeft de provincie de laatste tien jaar driehonderd miljoen euro geïnvesteerd in de MKB-sector. Het zou zonde zijn als dat voor bedrijven voor niks geweest is. De FNP vraagt Gedeputeerde Staten om op te komen voor zulke Friese bedrijven die in de problemen zitten.

Fries coronapakket

De partij wil verder dat ook het eigen Friese coronahulppakket gecontroleerd wordt. "Wat hebben ondernemers in de horeca aan een baristatraining of aan een cursus energiebesparing als ze niet kunnen investeren en de geldstroom opdroogt? Wat kan Gedeputeerde Staten doen om regelingen beter aan te laten sluiten op het kleinschalige MKB?", vraagt de FNP zich af. De partij wil graag een evaluatie zien van de bestaande provinciale coronaregelingen voor het bedrijfsleven.

(Advertentie)
(Advertentie)