MCL over wachttijden operaties: "We zitten in het oog van de storm."

04 feb 2021 - 17:55

Met meer dan vierduizend mensen op de wachtlijst voor operatiest en een aankomende derde coronagolf, is de druk op het MCL groot. Het personeel op de OK werkt hard om de achterstanden weg te werken en daarom opent het ziekenhuis deze week nog twee extra operatiekamers.

Lange wachttijden operaties bij MCL

"We denken dat we nu in het oog van de storm zitten", vertelt Tammo Brouwer, die de coronacapaciteit overziet. Hij heeft het over de coronabesmettingen die teruglopen. In het ziekenhuis liggen daarom minder covidpatiënten en is er op dit moment meer ruimte voor operaties.

Maar het moet wel snel, want eind februari wordt er weer een nieuwe golf verwacht van de Engelse variant van het coronavirus. Brouwer is zich hier ook zeer van bewust.

Foto: omrop fryslan

In vergelijking met de eerste golf, is er nu wel structuur in het ziekenhuis. Brouwer vergelijkt het met een spelletje dat er gespeeld moet worden, die ze nu meer onder de knie hebben dan hiervoor.

Draaien aan de knoppen

Dagelijks wordt er overlegd over de capaciteit, de wachtlijst en over welke operaties gedaan kunnen worden. Brouwer: "De verdeelsleutel is duidelijker. Het is continu draaien aan de knoppen. We maken de planning op basis van de wachtlijst, die regelmatig wordt opgeschoond. Dan kijken we bijvoorbeeld naar hoeveel tijd we nodig hebben om iemand te opereren, hoeveel personeel er beschikbaar is en hoeveel dagen die persoon daarna nog in het ziekenhuis moet liggen."

Zo probeert het ziekenhuis elk beschikbare gaatje op te vullen en zodat de wachtlijst zoveel mogelijk weggewerkt wordt.

Foto: Omrop Fryslân

Neuzen dezelfde kant op

Wat de structuur en samenwerking betreft heeft corona voor het ziekenhuis ook veel betekent. Iedereen denkt met elkaar mee en de neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Dat moet ook natuurlijk, want ook als het coronavirus afneemt moet er nog een gigantische wachtlijst weggewerkt worden.

Brouwer heeft hier al ideeën over. Hij ziet wel wat in een samenwerking met de Friese ziekenhuizen die van elkaar operaties kunnen overnemen als er meer ruimte is bij iemand anders. Alles om de mensen zo snel mogelijk te kunnen helpen.

Wacht u al tijden met pijn op een operatie en wilt u uw verhaal met ons delen? Stuur dan een mail naar redaksje@omropfryslan.nl

(Advertentie)
(Advertentie)