Coronasterfte onder bewoners Berchhiem in Burgum zorgt voor leegte en verdriet

In verpleeghuis Berchhiem in Burgum zijn inmiddels veertien bewoners overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Op één afdeling gaat het om zeven van de negen bewoners. In totaal zijn nu 46 bewoners en 40 medewerkers positief getest.
De stand van zaken bij verpleeghuis Berchhiem in Burgum
Twee weken geleden stak het virus de kop op op twee afdelingen: Hillemahofje en Oranjestins. Zowel bewoners als personeelsleden raakten besmet bij de uitbraak. Omdat de cijfers bleven oplopen, zijn de afgelopen dagen alle bewoners en de vierhonderd medewerkers preventief getest. Dat bracht weer nieuwe besmetting aan het licht.
Vrijdag worden bewoners van Berchhiem die niet ziek zijn, ingeënt tegen het coronavirus. Zieke bewoners krijgen hun vaccinatie later.
Verpleeghuis Berchhiem in Burgum © Omrop Fryslân
Bestuurder Jan Maarten Nuijens van zorgkoepel KwadrantGroep, waar Berchhiem onder valt, vertelt dat de situatie zwaar is voor de bewoners en het personeel. "We hebben een huiskamergroep met negen cliënten en daar zijn er zeven van overleden. Dat heeft natuurlijk een geweldige impact op het personeel, die de mensen onder hun handen zien wegglippen. Heel zwaar."
"De mensen raken hun cliënten kwijt, waar ze soms weken of maanden voor hebben gezorgd. Daar bouw je toch een band mee op", zegt Nuijens. "Als je dan ziet dat, ook als gevolg van de strenge regelgeving, mensen heel snel opgehaald worden in een zak. Hun kleding heel snel weg. Dan blijft er heel veel leegte achter en dat zorgt natuurlijk voor heel veel verdriet."
Vaccineren, vaccineren, vaccineren, dat is echt de oplossing voor het terugdringen van dit hele klotevirus.
Bestuurder Jan Maarten Nuijens van zorgkoepel Kwadrantgroep
In vergelijking met maandag zijn er tien bewoners met een besmetting bijgekomen. Van de vierhonderd personeelsleden die getest zijn, is bij acht een coronabesmetting vastgesteld. Dat lijkt misschien niet veel maar het aantal valt altijd tegen, zegt Nuijens. "Elke coronabesmetting is er echt één te veel."
Ondertussen is begonnen met de vaccinatie van de bewoners, maar Nuijens heeft zorgen over het vaccinatiebeleid voor de medewerkers. "In Fryslân is het zo dat de helft van de medewerkers in de ouderenzorg zich op dit moment niet kan melden voor vaccinatie. Ze zijn nog niet aan de beurt. En vaccineren, vaccineren, vaccineren, dat is echt de oplossing voor het terugdringen van dit hele klotevirus."
Jan Maarten Nuijens, bestuurder van zorgkoepel KwadrantGroep, waar Berchhiem onder valt