Jan de Groot slaapt door pijn sinds september in zijn stoel

04 feb 2021 - 13:01

Jan de Groot (81) vergaat van de pijn, maar heeft nog altijd geen afspraak bij het ziekenhuis. De Minnertsgaster wacht al maanden op een nieuwe heup. Net als duizenden anderen staat hij op de wachtlijst bij het Leeuwarder ziekenhuis MCL, omdat de coronazorg op dit moment voorrang heeft. De pijn is bij De Groot nu zo erg dat hij niet meer op bed kan slapen.

Jan de Groot lijdt veel pijn

Elke dag wordt hij wakker in de woonkamer. De Groot sliep al sinds september op een stoel omdat hij makkelijker af kan komen dan van bed. Als hij wakker wordt, begint De Groot te denken over hoe hij de dag door moet komen. Hij wandelt met een stok wat over zijn erf, want achter de geraniums zitten wil hij per se niet.

Zo lang het nog wat wil, gaat hij elke dag een blokje om met de hond. Dat gaat dan heel langzaam, achter de rollator. Stap voor Stap. En dan is hij blij als hij weer thuis is. Sinds vorige week kan hij ook dat niet meer. De wereld wordt elke dag kleiner en de pijn groter. Maar hij zet voor, want zo zit hij in elkaar.

Foto: Omrop Fryslân

Verschillende keren heeft hij al met het ziekenhuis en de huisarts gebeld. Maar het helpt niet, zegt De Groot. Ze kunne hem niet helpen. Hij begrijpt het ergens ook wel, maar hij wil zo graag een lichtpuntje.

Het doet mij pijn, zo'n pijn. Mijn haar staat rechtovereind, zo boos ben ik.

Jan de Groot

De tranen springen hem in de ogen. Hoe lang hij dit nog volhoudt, durft De Groot niet te zeggen. "Het doet me pijn, zo'n pijn. Mijn haar staat rechtovereind, zo boos ben ik." Het enige wat helpt, is die operatie. Hij wil zo graag moed houden.

Hij weet dat er met hem nog veel meer zijn die veel pijn hebben, terwijl ze wachten op een nieuwe heup of knie. Met wanhoop in zijn stem roept hij: "Doe er wat aan, doe er wat aan!" Als het interview over is, hijst hij zichzelf omhoog aan de tafel en probeert hij weer een andere houding te vinden.

Wacht u ook al tijden met pijn op een operatie en wilt u uw verhaal met ons delen? Stuur dan een mail naar redaksje@omropfryslan.nl

(Advertentie)
(Advertentie)