Enorme wachtlijst MCL: duizenden mensen wachten op operatie

De wachtlijst van ziekenhuis MCL in Leeuwarden is opgelopen tot meer dan 4.000 mensen. Een heel verschil met de wachtlijst van voor de coronacrisis. Toen stonden er zo'n 1.000 mensen op de lijst. Ook in de andere ziekenhuizen speelt dit probleem. Sinds het begin van de tweede golg hebben de helft van de behandelingen een langere wachttijd. Dat blijkt uit cijfers die Omrop Fryslân verzameld heeft.
© Omrop Fryslân
Omrop Fryslân heeft de wachttijden van 82 behandelingen in het MCL, Tjongerschans, Nij Smellinghe en het Antoniusziekenhuis van de afgelopen maanden in kaart gebracht. Alle ziekenhuizen moesten in de afgelopen maanden de coronazorg voorrang geen. Hierdoor waren er te weinig bedden en personeel om de operaties en behandelingen door te laten gaan.
Hierdoor is de wachttijd bij zo'n veertig behandeling opgelopen, sinds het begin van de tweede golf. Volgens het MCL gaat dit om operaties die in ieder geval zes weken uitgesteld konden worden, want de operaties met spoed of die binnen zes weken moesten, zijn nog wel gewoon uitgevoerd.
© Omrop Fryslân
De wachttijden die Omrop Fryslân verzameld heeft laten het aantal dagen zien dat iemand moet wachten voor een klinische behandeling in de ziekenhuizen. Dat betekent dat ze opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Hieronder vallen zwaardere operaties als een hartoperatie, dotterbehandeling en een knie- of heupoperatie.
De wachttijden zijn op de website van de ziekenhuizen gepubliceerd, volgens de landelijk NAZ-richtlijnen. Dat betekent dat de mediaan (middelste waarde) van de wachttijd voor deze behandeling over de afgelopen 120 dagen getoond wordt. Dat betekent dat de stand in bijvoorbeeld oktober 2020 de wachttijd over de periode juli, augustus en september zichtbaar is.

Kortere wachttijd

Naast de operaties met een langere wachttijd valt ook op dat een kwart van de operaties een kortere wachttijd heeft. Tjongerschans, het ziekenhuis in Heerenveen, geeft hier in een schriftelijke reactie een verklaring voor: "Dit kan komen doordat de verwijscijfers zijn afgenomen omdat mensen met deze klachten minder vaak naar de huisarts gaan. Maar het kan ook komen doordat we sommige electieve (een operatie uit voorzorg, red.), operatieve behandelingen toch kunnen gaan omdat hiervoor nog wel ruimte in het OK-programma is."
Als we kijken naar de gemiddelde wachttijd per ziekenhuis, dan valt op dat de wachttijd in Nij Smellinghe in Drachten het hoogst is met 71 dagen. Het ziekenhuis is sinds oktober begonnen met het afschalen van planbare operaties. Op dit moment zijn alle planbare operaties uitgesteld en worden de operatiekamers alleen nog gebruikt voor oncologie, spoed en verloskunde.
© Omrop Fryslân
De operaties die in ieder ziekenhuis hoog op de lijst van uitstellen staan, zijn de behandeling van een afwijking van het neustussenschot en het plaatsen van middenoorbeluchtingsbuisjes. Volgens de persvoorlichter van Tjongerschans komt dit doordat er normaal veel mensen voor ingepland staan en meerdere van deze behandelingen per dag plaatsvinden. Dat betekent ook dat als het coronavirus teruggedrongen is, deze wachttijden snel weer weggewerkt kunnen worden.

Mensen zitten met pijn

De gevolgen van deze lange wachttijden is dat mensen met pijn niet meteen geholpen kunnen worden. Zo ook Jan de Groot uit Minnertsga. Hij vergaat van de pijn, maar heeft nog altijd geen afspraak bij het ziekenhuis. Net als duizenden anderen staat hij op de wachtlijst bij het MCL, omdat de coronazorg op dit moment voorrang heeft. De pijn is bij De Groot nu zo erg dat hij niet meer op bed kan slapen.
Jan de Groot kan geen afspraak krijgen in het MCL © Omrop Fryslân
Als het gaat om heupoperaties duurt het in de tweede golf bij alle ziekenhuizen langer voordat je geholpen kan worden. In het MCL gaat het dan om 101 dagen, een toename van een dikke week sinds oktober. Maar in Tjongerschans en Nij Smellinghe moeten mensen meer dan een half keer zo lang wachten dan voor de tweede golf. In Nij Smellinghe wachten mensen nu 84 dagen in plaats van 56 en in Tjongerschans nu 84 dagen in plaats van 49 dagen. In het Antoniusziekenhuis is de wachttijd niet opgelopen, maar de wachttijd is wel het hoogst in heel Fryslân, met 126 dagen (18 weken).
Redacteur Marije Klijnstra over de wachtlijsten
Later vandaag komt Omrop Fryslân met een reportage over Jan de Groot en de reactie van het MCL op de wachttijden. Wacht u ook al tijden met pijn op een operatie en wilt u uwe verhaal met ons delen? Stuur dan een mail naar redaksje@omropfryslan.nl.