Geen perspectief voor discotheek na verlenging lockdown: "Doodvonnis voor nachtleven"

De verlenging van de lockdown komt extra hard aan bij de discotheken. Ze zijn al bijna een volledig jaar dicht. Het blijft onzeker wanneer ze weer open mogen. Ze staan achteraan in de rij van bedrijven. "Als dit zo doorgaat, kun je zeker van een doodvonnis spreken," zegt Erwin Hoogenkamp van Club 1841 in Sneek. "We moeten perspectief hebben."
Geen perspectief voor discotheken
"Al is het wat stil, welkom in de discotheek," begint Hoogenkamp zijn verhaal als hij over de lege planken van zijn bedrijf loopt. Achter de balie wordt het koffiezetapparaat aangezet. "Koffie? Dit is het enige apparaat dat gewerkt heeft het afgelopen jaar," zegt Hoogenkamp terwijl hij op een knopje drukt.
Het apparaat blijft vooralsnog ook het enige dat aan staat. Door de verlenging van de lockdown zijn de discotheken straks een volledig jaar op slot. Voor de sector is het een grote ramp. "Ik snap dat corona bestreden moet worden hoor", zegt Hoogenkamp. "Maar geef ons dan tenminste iets van perspectief, we kunnen zo niet doorgaan. We hebben totaal geen duidelijkheid."
Erwin Hoogenkamp van Club 1841 in Sneek © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De frustraties van Hoogenkamp zijn te begrijpen. Door de nieuwe lockdown lijkt het dat de discotheken zelfs als laatste pas weer open mogen. Alles hangt af van de vaccinaties. "Maar dat zorgt dan ook voor vragen," vertelt Hoogenkamp. "Want wanneer kunnen we dan los? Als de kwetsbare groep geprikt is of moet iedereen gevaccineerd zijn? Dat is nogal een verschil."
Erwin Hoogenkamp van een discotheek in Sneek
De woorden van Hoogenkamp worden door meerdere discotheken in de provincie onderstreept. Bij TDF in Berltsum zouden ze anders dit jaar in een overname zitten. "Maar je snapt dat een overname even opgeschoven is", zegt Hylco Reitsma. Hij wil in de toekomst het bedrijf overnemen. "Dus dit is een dubbele klap. Maar het ergste vind ik nog hoe de overheid met ons omgaat. We hebben veel initiatieven en mooie ideeën en dan luisteren ze daar niet eens naar. Ze schuiven ons gewoon aan de kant."
TDF in Berltsum © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Vraag blijft dus wanneer het nachtleven weer op gang komt. "Je blijft altijd wel positief, maar het moet niet lang meer duren", verzucht Reitsma. "Als je vorig jaar had gezegd dat ik een jaar dicht moest, dan had ik er meteen al ander over gedacht. Maar je hoopt nu dat het weer op gang komt. We leven per week."