Statiegeld op blik is mogelijke strop voor Elly Leijstra uit Brantgum

03 feb 2021 - 18:04

Vanaf 31 december 2022 komt er 15 eurocent statiegeld op blikjes met als doet dat er minder blik op straat weggegooid wordt. Het gaat om alle soorten blikjes, voor bier of frisdranken. In Nederland worden per jaar 2 miljard blikjes verkocht. 150 miljoen daarvan belanden in het milieu. Voor Elly Leijstra uit Brantgum is de invoering van statiegeld echter minder goed nieuws.

Foto: ANP

Ze zamelt al jaren blik in voor een goed doel. "Dat goede doel is geld ophalen voor onderzoek naar hersentumoren. Ik heb zelf twee hersentumoren in mijn hoofd en drie jaar geleden ben ik begonnen met het inzamelen van metalen. Die breng ik bij de ijzerboer en het geld dat ik daarvoor krijg, stort ik op een actierekening", zegt Elly Leijstra.

Ze vindt dat er meer geld voor onderzoek moet komen. "Er gaat niet veel geld naar zulk onderzoek, want per jaar krijgen zo'n 2500 die diagnose. Ik hoop zo 100.000 euro op te halen."

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Dubbel gevoel

Ze heeft een dubbel gevoel over het plan. "Aan de ene kant vind ik het plan mooi, omdat er minder afval op straat en in het milieu komt, maar voor mij is het misschien wel een strop en krijg ik geen blikje meer. Of mensen moeten me wel willen steunen. Ik ben benieuwd hoe het komt."

Als ze gaat fietsen of wandelen, komt ze altijd wel met een zakje blikjes terug naar huis. "Het is wel erger geweest. Door corona is er minder jeugd op de fiets naar school, dat scheelt al een heel eind."

Verslaggever Willem de Vries in Brantgum

Elly Leijstra zit al over de 31.000 euro met haar actie. "Ik ben nu zo'n 3,5 jaar bezig. Ik wil dus de 100.000 halen omdat een onderzoek starten vaak zo'n bedrag kost en dat het een jaar als twee kan draaien. Hopelijk komt er wat uit." Het geld gaat niet naar KWF. "Dat doe ik niet. Daar zit ook een directeur die geld krijgt en nog meer. Mijn geld gaat naar Stop hersentumoren. Dat wordt gerund door Klaske Hofstee en al het geld gaat erheen, daar blijft niks aan de strijkstok hangen."

Hoe gaat het met Elly?

Ze kan door de tumoren minder goed uit haar woorden komen en niet teveel prikkels hebben. "Ik ben een positief mens. Ik heb wel mijn beperkingen maar daar leer je ook mee omgaan." Ze vind haarzelf over het algemeen geen zware patiënt. "Ik ben nog niet van plan om dood te gaan."

Ze heeft haar ook opgegeven voor de Onbeperkte Elfstedentocht en dan is haar man haar 'maatje'. "En we zouden een berg beklimmen, maar door corona gaat dat niet door. Ooit hoop ik nog wel een berg te beklimmen."

Verslaggever Willem de Vries in Brantgum

Op verschillende plekken in de provincie zijn inleverpunten. Meer daarover is te vinden op de website van Elly Leijstra: www.blikjedopje.nl.

03 feb 2021 - 18:04