College Noordoost-Fryslân tekent 'Waddenagenda 2050' voorlopig niet

Het college van burgemeester en wethouders in Noordoost-Fryslân maakt een 'pas op de plaats'. Er is besloten om de Waddenagenda 2050 op 3 februari niet te tekenen. Dat maakte wethouder Jelle Boerema dinsdagavond bekend op een speciale vergadering. Door niet te tekenen wil het college tijd kopen.
Boeren protesteren dinsdagavond in Kollum voor de extra raadsvergadering © Noordernieuws/De Vries Media
Maandag protesteerde een groep boeren bij het stadhuis in Dokkum, omdat ze bang zijn voor de maatregelen in het plan. Dan gaat het met name om inlaten van water in het kustgebied. Dat is goed voor de natuur, maar zou slecht zijn voor de landbouwgrond.
"We willen dat er meer recht wordt gedaan aan de inwoners van onze gemeente. Het college komt op een later moment terug, om te tekenen", zei wethouder Boerema. "We gaan in gesprek met belanghebbenden in het gebied en willen in de informatievoorziening naar de burgers toe gaan verbeteren."
Verslaggever Ben de Jager praat met wethouder Jelle Boerema van Noardeast-Fryslân
De boeren hebben maandag een petitie aangeboden aan de gemeente. Ze vinden dat ze niet genoeg betrokken zijn bij de discussie over de plannen. Als het water van de zee meer ruimte krijgt, kan de betekenen dat de zomerpolders onder stromen. Dinsdagavond was er ook een groep boeren bij het gemeentehuis in Kollum om te protesteren tegen de Waddenagenda.

Druk van boeren

"Het is een beladen avond, maar ook het opwerken er naartoe: het afgelopen weekend en gisteren hebben we toch turbulente dagen meegemaakt. Met heel veel reacties op de ondertekening van de Waddenagenda 2050. Niet alleen vanuit de gemeenteraad, maar ook vanuit de agrarische sector. In Dokkum was een behoorlijke oploop," geeft wethouder Boerema aan.
Hij geeft wel toe dat de druk ervoor zorgde dat men eerst van het tekenen afziet. "De druk vanuit de raad en de agrariërs was groot, er waren veel vragen en onduidelijkheden. Over kustontwikkeling en verzilting was veel onduidelijk. Daarom is zo'n pas op de plaats beter in plaats van meteen te ondertekenen."

Snel antwoorden op vragen

De tijd die het college koopt is met name bedoeld om 'zorgen weg te nemen bij de agrariërs', zegt Boerema. "Wij hebben gekozen om te ondertekenen vanuit onze verantwoordelijkheid: hiermee dienen we de belangen van de gemeente. Ook juist de agrarische sector. Maar met deze onrust zijn we blij met deze beslissing die we nu genomen hebben."
Het betekent wel dat er nog een besluit moet vallen, want dat is nu uitgesteld. "Het tekenen kan vrij snel. Er zijn twaalf overheden die tekenen, wij zijn de enige die het niet doen. De drie provincies en de gemeenten willen er graag bij aansluiten. Het ministerie, de provincie en de projectleider van de Waddenagenda hebben aangegeven: we willen jullie helpen om zo snel mogelijk antwoorden te geven en de zorgen weg te nemen. Zodat jullie ook met een gerust hart kunnen ondertekenen."

Waddenvereniging

De Waddenvereniging tekent de Waddenagenda ook niet. Ze vinden dat een duidelijke koers ontbreekt. "Het is gewoon een grabbelton vol belangen", verklaart Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging. "Defensie heeft een deel geredigeerd, de industrie, de havens, iedereen heeft zijn belangen. Maar er wordt hier niet uitgegaan van wat het gebied nodig heeft."
De Waddenagenda 2050 beschrijft welke maatregelen er de komende jaren nodig zijn om het Waddengebied te beschermen. Daarbij wordt er gekeken naar de klimaatverandering, de energietransitie en de recreatiesector op het Wad.