Ondernemers blij met verruiming, maar hoop blijft op en exit-strategie

Veel meer dan een klein 'sprankje hoop' is het niet wat de ondernemers nu krijgen van het kabinet. Dat zegt Joyce Walstra van ondernemersvereniging MKB Noord. Mensen kunnen met ingang van komende week bestellingen afhalen bij de winkels, maar dat zorgt niet zomaar voor een veel grotere omzet, is de verwachting.
Reacties van Friese ondernemers
"Het is een sprankje hoop, maar meer ook niet," zegt Walstra over de verruiming. "Het is heel fijn voor ondernemers en winkeliers. De deur kan weer open, men heeft weer contact met de klanten en kan de eigen waren onder de aandacht brengen. Maar als je het hebt over omzet, winst en resultaat, dan is het maar een klein druppeltje op een gloeiende plaat."

Exit-strategy

Ieder stapje is er een, maar Walstra ziet met name het liefst een beter plan voor de lange termijn."Wij hopen dat het kabinet de komende weken werkt aan een exit-strategie. Met een datum, een volgorde dan opening en met randvoorwaarden, waarmee we de economie toch weer open kunnen zetten." Tot die tijd is ze nog steeds bang dat er ondernemers omvallen. "Er zijn genoeg signalen dat er dit voorjaar faillissementen en grote klappen zullen vallen."
Foarsitter Joyce Walstra fan ûndernimmersferiening MKB Noord © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Boeken afhalen kan dus ook weer, vier uur na bestelling. Rutger van der Velde van de boekhandel in Leeuwarden heeft gemengde gevoelens, want mensen mogen de winkels niet in. De zaken moeten aan de deur wat inrichten. "Het maakt het er niet gemakkelijker op. Het is een stapje. Boeken langsbrengen of via de post sturen duurt wel heel lang. Dit geeft de mensen een mogelijkheid."
Rutger van der Velde van boekhandel Van der Velde in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Margriet Terpstra heeft een kledingwinkel in Leeuwarden. "We hebben op het moment een drive-trough, straks kunnen mensen weer naar de winkels toe om een pakket op te halen. Ik verwacht er wel iets van. Het is beter dan het nu is."