Binnenstadmanager Leeuwarden hoopt op perspectief voor ondernemers

Zoals het nu lijkt wordt de lockdown verlengd tot begin maart, maar voor sommige winkels komt er nu een kleine verruimen. Ook niet-noodzakelijke winkels mogen open voor klanten, maar wel alleen om bestellingen af te halen. "Het is een kleine stap in de goede richting, maar voor veel is het niet genoeg", zegt de Leeuwarder binnenstadmanager Hayo Galama. Hij mist met name het perpectief voor ondernemers.
De Kleine Kerkstraat yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Er moet veel verkocht worden om alle schade weer goed te maken, denkt Galama. "Het hangt er wel vanaf hoe je het inricht. Als je alleen de voordeur op een kier mag zetten en een tasje naar de klant mag gooien, dan is dat niet genoeg. Maar als je ook nog wat meeneemgoederen mag verkopen, is dat een ander verhaal."

Perspectief

Ondernemers missen vooral het perspectief voor de langere termijn. Galama: "Mensen zitten met schulden en een achterlopende omzet. Het is niet duidelijk wanneer je weer wat kunt verdienen. Er is niets minder dan een ondernemer die niet kan ondernemen. Je hebt zelf geen invloed op je eigen positie. Er moet naar mijn idee een soort stappenplan komen. Zo'n soort kalender is er eerder geweest, maar die gelden al snel niet meer. Maar daar zou je perspectief aan kunnen ophangen. Bijvoorbeeld: als het aantal besmettingen op een bepaald niveau is, kunnen de winkels weer open."

Gezonde bedrijven

Galama vindt het zonde dat nu ook bedrijven die anders goed lopen, een slechte tijd hebben. "Wat je ziet is dat gezonde ook in de problemen komen, omdat ze vastlopen met de financiën. De vergoedingen zijn goed, dat moet ik wel zeggen. Maar je moet altijd bijleggen als ondernemer, je krijgt geen 100 procent vergoeding. Het betekent dat je steeds achteruit holt. Je kunt niet zomaar bij de bank terecht voor geld. En dan weet je op een gegeven moment niet meer waar je het vandaan moet halen."
Leeuwarder binnenstadmanager Hayo Galama