Oud-sprintkampioenen: "Femke Kok is natuurlijk een fenomeen"

01 feb 2021 - 16:00

Femke Kok laat de schaatswereld dit seizoen versteld staan met haar prestaties. Het sprinttalent uit Nij Beets presteerde vorige week al iets unieks door in één weekend twee wereldbekeroverwinningen te halen op de 500 meter. Het afgelopen weekend deed ze dat kunstje nogmaals. Oud-sprinters Erben Wennemars en Gerard van Velde zijn onder de indruk van Kok.

Femke Kok

"Femke Kok is natuurlijk een fenomeen", zo valt Wennemars meteen met de deur in huis. De tweevoudig wereldkampioen sprint is erg te spreken over wat Kok de laatste twee wereldbekerweekeinden heeft laten zien. "Als je kijkt waar ze vandaan komt en hoe snel haar ontwikkeling gaat, dat is ongelooflijk. Als je vier keer de 500 meter wint en de laatste keer zelfs alleen rijdend, dan ben je ongelooflijk volwassen."

Technisch ziet het er volgens de oud-sprinter ook goed uit. Hij is nu analist en ziet veel races van haar. "Het is een lust om naar te kijken. Vooral technisch, het gemak waarmee ze schaatst en hoe stabiel ze is. Ze rijdt fantastische bochten. Ik denk dat het voor iedere coach een lust is om met haar te werken."

Foto: Orange Pictures

De coach van Kok is Gerard van Velde. Hij is als oud-sprinter ook onder de indruk van de resultaten van zijn pupil op de 500 meter. "Dat is super uniek. Ze wint er vier achter elkaar, dat had ik ook niet direct aan zien komen. Wat ik hartstikke mooi vind, is dat ze vier keer onder in de 37 rijdt. Dat is heel knap. Het is een zeer getalenteerde dame", zegt Van Velde, die daar erg van kan genieten als coach.

In 2002 werd Van Velde Olympisch kampioen op de 1.000 meter, een afstand die Kok ook heel behoorlijk kan rijden. Zo won ze bij de wereldbeker vorige week en het afgelopen weekend brons. Toch zijn er nog wel zaken die de schaatsster van Team Reggeborgh kan verbeteren volgens haar coach: "De kleine details, zoals bochtingangen, van de lijn af, snel in positie komen en compactheid."

Als ze alle goede dingen op een rijtje zet, is een 36'er echt wel mogelijk.

Coach Gerard van Velde over Femke Kok

De laatste weken zit Kok heel dicht bij het baanrecord van 37,02 dat op naam staat van de Russische Angelina Golikova. Ook het Nederlandse record van 37,06 van Friezin Thijsje Oenema is binnen bereik. Zo reed Kok vorige week 37,08 in Thialf.

Volgens Van Velde is het een kwestie van tijd voordat Kok als eerste Nederlandse vrouw een 36'er rijdt. "Ik denk het wel, maar het is nooit een makkelijke klus. Of het op het WK gebeurt, weet ik niet. Het overkomt je een beetje. Als ze alle goede dingen op een rijtje zet, dan is het echt wel mogelijk."

Femke Kok en coach Gerard van Velde yn desimber by it WKKT - Foto: Orange Pictures

Topfavoriet voor WK

Het WK afstanden is over anderhalve week het laatste toernooi van het schaatsseizoen. Dezelfde deelnemers staan daar aan de start als bij de wereldbekers de laatste weken. En dus is Kok de topfavoriete voor de overwinning op de 500 meter, vindt ook Wennemars. "Ze heeft geluk dat de Japanse dames niet aanwezig zijn, maar daar kiezen die Japanners zelf voor. De druk ligt bij Femke. Vorig jaar kende nog niemand haar en nu is ze gearriveerd. Zij is torenhoog favoriet voor het WK. Als ze het zo meteen doet, is het echt ongelooflijk."

Van Velde wil, als een echte coach, de verwachtingen niet te hoog stellen voor de twintigjarige Kok. Hij wil dan ook niet spreken van een favorietenrol, maar ziet wel dat de prestaties van Kok ook door anderen worden gezien. "Het brengt de nodige druk mee. Je moet wel realistisch zijn, de nummer twee zit er telkens maar een paar honderdsten achter."

(Advertentie)
(Advertentie)