Productie bij bedrijven Kootstertille ligt stil door metaalstaking

01 feb 2021 - 12:33

Medewerkers van Stertil en Biddle in Kootstertille leggen maandag hun werk neer. In de estafettestaking voor een nieuwe cao in de metaalsector is het de zesde staking op rij. Bij Biddle ligt op dit moment de volledige productie stil door de staking, vertelt medewerker Koen Vroegindeweij. "Iedere collega is natuurlijk vrij om te doen wat hij wil, maar de meeste collega's zijn ervan overtuigd dat hun cao echt ondermaats is."

Bij Biddle in Kootstertille werken zo'n 65 mensen, bij Stertil 230, van wie 80 in de productie. Een groot aantal van hen is naar de 'stakingsstraat' in Jistrum gekomen. Werknemers rijden in de auto langs de drie partytenten van de vakbonden om hun staakbriefje af te geven.

Koen Vroegindeweij van Biddle over de staking

De medewerkers staken voor een eerlijkere en moderne cao en loonsverhoging. Ook willen ze afspraken maken over het in vaste dienst nemen van flexwerkers. Vroegindeweij: "Werkgevers maken in onze ogen gebruik van medewerkers. Metaalbedrijven draaien op dit moment als een tierelier, maar dat zien we niet terug in onze cao. Het is hoog tijd om daar iets aan te doen."

Foto: Omrop Fryslân, Mats Gies

Vorige week werd ook al op deze manier gestaakt in Leeuwarden. Ook daar kwamen veel mensen in de metaalsector op af. De cao in de metaalsector geldt voor 160.000 werknemers in Nederland.

(Advertentie)
(Advertentie)