CDA en FNP stemmen nog niet in met openhouden asielzoekerscentrum Balk

30 jan 2021 - 09:48

Het CDA, de grootste partij in de gemeente De Fryske Marren, wil eerst met de klankbordgroep in Balk overleggen voordat de partij een standpunt inneemt over het wel of niet verlengen van het asielzoekerscentrum in Balk. Het COA wil graag dat het azc twee jaar langer open blijft dan de afgesproken vijf jaar. Het CDA is daar niet absoluut tegen, maar vindt de mening van de dorpsbewoners belangrijk.

CDA wol noch gjin stânpunt ynnimme oer asylsikerssintrum Balk

Volgens fractievoorzitter Jan van Zanden van het CDA is het probleem dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met omwonenden dat het voor vijf jaar zou zijn en dan kan dat niet zomaar verlengd worden. Volgens Van Zanden is er geen beeld van de gevolgen van het eventueel niet verlengen.

Als het zou betekenen dat asielzoekers uit Balk dan weer zwervend door Nederland moeten van azc naar azc, dan zal dat meegenomen worden in de besluitvorming. De menselijke maat wordt daarin meegenomen. Het CDA wil het onderzoek van het COA ook afwachten. Dat zou in mei klaar zijn. Het asielzoekerscentrum zou eind dit jaar sluiten, want dan zijn de vijf jaar voorbij.

Foto: Omrop Fryslân

De FNP in de raad van De Fryske Marren is nog net wat kritischer dan het CDA. "Voor ons geldt in principe: afspraak is afspraak. Dat zijn wij ook verplicht tegenover onze bevolking", zegt fractievoorzitter Jan Volbeda. De FNP houdt echter nog een kleine slag om de arm. "Wij willen eerste de inspraak afwachten, voordat wij een definitief standpunt innemen."

CDA en FNP zijn de twee grootste fracties in de raad van De Fryske Marren.

Jan van Zanden (CDA) over verlengen azc in Balk

(Advertentie)
(Advertentie)