Johnny Jansen houdt vast aan "Feyenoordsysteem"

29 jan 2021 - 18:34

Johnny Jansen houdt vast aan de tactische omzettingen waarmee Feyenoord eerder deze week werd verslagen. Tegen FC Twente laat hij zijn ploeg opnieuw met een versterkt middenveld aantreden, met daarin een vrije rol voor Joey Veerman als linksbuiten. "Tegen Feyenoord hebben we de bevestiging gekregen dat we zo kunnen spelen", zegt Jansen. Het werd toen 3-0.

Foto: Orange Pictures

Tegen Feyenoord viel alles op zijn plek. Het was voor het eerste in twaalf wedstrijden dat de Friezen weer een wedstrijd wonnen. Heerenveen scoorde twee keer in twee minuten.

De ploeg van Jansen speelde met een versterkt middenveld, met Rodney Kongolo in plaats van Benjamin Nygren en met Joey Veerman in een vrije rol aan de linkerkant.

Feyenoord wist niet wie het op moest pakken en daardoor was de Volendammer steeds aanspeelbaar. Zo strooide hij met passes en vond hij steeds de vrije man.

Johnny Jansen

"Als staf hebben hier voor de winter ook al eens over gesproken", zegt Jansen, "dat je met Joey hangend op links kunt spelen. En nu heb je Rami Kaib erbij, hij kan als linksback ook als linksbuiten spelen. We hebben het er vaak over gehad en nu tegen Feyenoord hebben we daarin doorgepakt. "

De wedstrijd FC Twente - SC Heerenveen begint zondagmiddag om 12.15 uur en is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Het commentaar is in handen van Arjen de Boer.

Verwachte opstelling: Mulder, Floranus, Dresevic, Bochniewicz, Kaib, Halilovic, Kongolo, J. Veerman, De Jong, H. Veerman en Van Bergen.

Tegenstander Twente is de tweede seizoenshelft goed begonnen. De ploeg van oud-Heerenveentrainer Ron Jans wacht nu op de eerste overwinning. Na verliespartijen tegen Ajax en VVV-Venlo werd er twee keer gelijkgespeeld, tegen FC Groningen en Sparta.

Ron Jans kan zich voorbereiden

Waar Feyenoordtrainer Dick Advocaat nog overrompeld werd door de speelstijl, heeft Ron Jans vier dagen de tijd een antwoord te bedenken op de nieuwe variant.

"Dat is natuurlijk aan Ron", zegt Jansen, "maar je kunt het op verschillende manieren oplossen. Je kunt de back laten doordekken, je kunt er een middenvelder opzetten en je kunt een centrale verdediger door laten dekken. Het is dan aan ons om te kijken hoe ze dat precies doen en van daaruit op zoek te gaan naar de ruimtes."

Tukkers onverslaanbaar

De Tukkers zijn met name buiten Enschede onverslaanbaar. De laatste en enige keer dat FC Twente een uitwedstrijd verloor, was op 24 oktober tegen FC Utrecht.

Jansen wilde zijn definitieve opstelling niet bekendmaken. "We hadden vandaag een hersteltraining en iedereen is weer getest. Morgen gaan we eerst trainen en dan rijden we naar Hengelo toe en dan maken we de opstelling. Maar ik ben niet van plan veel te veranderen."

Trefwoorden: 
SC Heerenveen FC Twente
(Advertentie)
(Advertentie)