Metaalbedrijven Kootstertille staken voor betere cao

29 jan 2021 - 08:07

Medewerkers van Stertil en Biddle in Kootstertille leggen maandag het werk neer. In de estafettestaking voor een nieuwe cao in de metaalsector is het de zesde staking op rij.

Stertil - Foto: Omrop Fryslân

Volgens FNV-bestuurder Wilma Nieveen is het loonbod van de werkgevers zo laag dat alle medewerkers er flink op achteruit gaan. "Werkgevers vragen van hun personeel maximale flexibiliteit en daarmee doen zij een zwaar beroep op hun gezondheid. Zij willen het verplichte aantal overuren uitbreiden en willen de werkdag, zonder overleg verlengen naar 9 uur." De medewerkers van beide bedrijven leggen daarom 24 uren het werk neer.

Bij Biddle maken ze ventilatiesystemen. Het moederbedrijf komt uit het Verenigd Koninkrijk. In Kootstertille werken er zo'n 65 mensen. Bij Stertil werken er zo'n 65 mensen. Bij Stertil werken zo'n 230 mensen, van wie 80 in de productie. Het bedrijf maakt producten voor de transportwereld.

Medewerkers van Biddle wilden vorig jaar ook al actievoeren, omdat het moederbedrijf reorganisatieplannen had. Uiteindelijk werd er wel een akkoord bereikt. "Maar het vertrouwen in de werkgever is wel beschadigd", zei Nieveen toen.

Staakstraat in Jistrum

Maandag is in Jistrum een 'staakstraat' van de vakbonden. De stakers kunnen daar hun stakingspapieren door een raampje. Bij de cao metaal gaat het om zo'n 160.000 mensen.

(Advertentie)
(Advertentie)