Kottervissers verbaasd over schoonmaakactie Waddenvereniging: "Gemiste kans"

"Een gemiste kans", zegt Sarah Verroen van VisNed, de vereniging van kottervissers. De vereniging vindt het vreemd dat de vissers niet betrokken worden bij de grote schoonmaakactie van de Waddenvereniging in de Noordzee.
Een visser die rommel van de MSC Zoe uit het water haalt © ANP
Met het project Clean Up XL wil de Waddenvereniging 800 ton afval van de zeebodem halen, dat er nog ligt sinds de containerramp met de MSC Zoe ruim twee jaar geleden. Voor dat schoonmaken zijn drie expedities gepland de komende vier jaar.
In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het schip MSC Zoe 342 containers in de Noordzee boven de Friese Waddeneilanden. Stranden lagen bezaaid met afval. Nog altijd is een kwart van de rommel niet opgeruimd, zegt stichting De Noordzee.
De Waddenvereniging werkt bij het schoonmaken samen met Stichting de Noordzee, Stichting Duik de Noordzee Schoon en natuur- en milieufederaties. Maar dus niet met VisNed. "We waren verbaasd toen we woensdag hoorden over de schoonmaakactie", zegt Verroen tegen RTV Noord.

"Toch een gezamenlijk belang?"

Vissers zijn al continu aan het opruimen, zegt Verroen, ook al direct nadat de MSC Zoe de containers verloor. Verroen: "Een schonere zee is toch een gezamenlijk belang? We werken mee aan het project Green Deal Visserij voor een Schone Zee, waarin ook bijvoorbeeld Stichting de Noordzee als partner is vertegenwoordigd. Het is een gemiste kans dat we nu buiten dit project gehouden worden."

Niet aan gedacht

Er is niet aan gedacht om de vissers te vragen om te helpen, zegt projectleider Ellen Kuipers van de Waddenvereniging. "Het is eigenlijk überhaupt niet bij ons opgekomen de vissers te vragen. Wij willen afval bergen uit zee. Er is eerder in samenwerking met de overheid al een proef geweest waarbij kotters werden ingezet om troep op te vissen. Die proef is mislukt. Met de partijen die we nu gevraagd hebben, hebben we geprobeerd een bijdrage van de Postcodeloterij te krijgen. Dat is gelukt."