Gemeenteraad Noardeast 'not amused' over gang van zaken bij verkoop gemeentehuis

29 jan 2021 - 06:21

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân is 'not amused' over de hele gang van zaken wat betreft de verkoop van het gemeentehuis in Kollum. De procedure is in strijd met de algemene beginsels van behoorlijk bestuur, terwijl wethouder Theo Berends eerder verzekerde dat de procedure - volgens hem - zorgvuldig was verlopen.

Raadsleden zijn boos:

Het verkooptraject van het Kollumer gemeentehuis moet compleet opnieuw, als de gemeente het pand alsnog wil verkopen. Dat oordeelde de rechter woensdag.

De coalitiepartijen die allemaal - behalve de VVD - voor het raadsvoorstel stemden, hadden de uitspraak van de rechter op deze manier dan ook niet 'zien aankomen'. "Ik dacht: 'blinder', dat kan niet waar zijn", zegt Bert Koonstra, fractievoorzitter van de FNP. "In het debat hebben wij ook gevraagd: is dit goed juridisch waterdicht gebouwd? En dat was dus. Alleen oordeelt de rechter nu dus anders."

Een rondgang bij andere coalitiepartijen leverde ook veel verbaasde reacties op. "Wij hebben als raad in het voortraject ook zitten te slapen", vindt Klaas de Jager van de ChristenUnie. Fractievoorzitter Rebecca Slijver van S!N vindt de gang van zaken ook erg jammer.

'Heel zuur'

De VVD stemde niet voor het raadsvoorstel in december. Toch vindt fractievoorzitter Digna Ferwerda deze uitkomst 'heel zuur' "Het college drukte ons op het hart dat er niks aan de hand was", zegt Ferwerda.

De grootste coalitiepartij, het CDA, wilde nog niet reageren. "Wij wachten op reactie van het college en bestuderen de uitspraak nog eens goed", zegt raadslid Lieuwe Sijtsma.

'Achterkamertjespolitiek'

Oppositiepartij ELP Noardeast-Fryslân heeft bij de raadsvergadering aangekaart dat de procedure niet deugde. Johan Talsma, de fractievoorzitter van ELP: "Er heeft gewoon achterkamertjespolitiek plaatsgevonden, er is van tevoren handjeklap gedaan."

Ook fractievoorzitter Pieter Braaksma van Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân is blij met de uitspraak van de rechte. "Ik houd wel van rekenen, maar hier zijn vreemde trucjes toegepast."

GROENNOF en de PvdA hebben gevraagd om een interpellatiedebat over deze kwestie. Met Actief Links Lokaal kon de redactie van RTV NOF donderdag geen contact krijgen.

(Advertentie)
(Advertentie)