Corona maakt gevangenisregime nog strenger: "Het is lastig, want ze zijn hun vrijheid al kwijt"

Sinds een paar dagen gelden er strengere coronamaatregels in de gevangenis van Leeuwarden. Gedetineerden moeten vaker een mondkapje dragen en de bezoekersregeling is versoberd. Zo mag er maar één bezoeker komen in plaats van twee.
Sa giet it yn de finzenis yn Ljouwert
Al met al hakt de coronacrisis er ook bij de gevangenen in. "Het is al lastig, want ze zijn hun vrijheid al kwijt. Maar die wordt nu nog meer beperkt", zegt Gino Tibboel. Hij is de directeur van de gevangenis.
Tot nu toe is er nog geen besmetting geconstateerd bij de 270 mannen die er op dit moment vastzitten. "Dat willen we graag zo houden", zegt Tibboel.
"We zorgen ervoor dat de gedetineerden van de verschillende afdelingen niet met elkaar in contact komen, ze zitten als het ware in een soort van eigen bubbel."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De bezoekersregeling is versoberd. Net als buiten de deuren mag er nu nog maar één bezoeker komen, uitgezonderd kinderen die jonger zijn dan dertien jaar. Die mogen gewoon meekomen.
"Dat is pittig", zegt de directeur. "Aan de andere kant kunnen de mannen beeldbellen. En dat bevalt ze goed. Een gedetineerde vertelde me laatst dat hij via Skype voor het eerst de slaapkamer van zijn dochter had gezien. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Willem zit vast in Leeuwarden, en dat blijft waarschijnlijk de komende zes jaar ook nog wel zo. Hij heeft begrip voor de maatregels en houdt zich er goed aan. "We moeten er met z'n allen voor zorgen dat het virus buiten de deur blijft."
"Ik denk er zelf ook goed om. Ik was mijn handen heel vaak en houd anderhalve meter afstand." Toch is Willem ook wel klaar met corona. "Ik hoop dat ik snel mijn kinderen weer kan knuffelen. Dat mag nu niet, er zit plexiglas tussen in de bezoekersruimte. Maar we moeten volhouden."