Friese muziekkorpsen hebben minder leden door coronacrisis

Het aantal leden van Friese muziekkorpsen is in 2020 afgenomen. Van de 10.000 leden zijn de korpsen er afgelopen jaar zo'n 370 kwijtgeraakt. Een krimp van een kleine vier procent, zegt Johan Meesters. Hij is voorzitter van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF). "De afgelopen jaren zijn we gegroeid, maar dit jaar is dat jammer genoeg niet gelukt. Mijn idee is dat dat komt door de coronacrisis."
Repetysje fan muzykkorps Concordia Aldeboarn © Omrop Fryslân
Volgens Meesters gaat het dan niet alleen om mensen die ermee ophouden omdat ze niet meer kunnen spelen, maar ook omdat er geen nieuwe instroom is. "We krijgen er natuurlijk elk jaar nieuwe jeugdleden bij, maar we konden afgelopen jaar niet langs scholen en ook andere projecten gingen niet door. Dus dan komt er van de onderkant niks bij, zal ik maar zeggen."
Er wordt landelijk gekeken of het gevoel van Meesters klopt en de neergang inderdaad komt door de coronacrisis. "We hebben ons al eerder uitgesproken richting de politiek, maar toen ging het om geld. Dit is ook een signaal dat we af willen geven, dat het naast geld vooral om mensen gaat."
Meesters denkt niet dat de neergang dit jaar wordt stopgezet. "Ook de komende tijd kunnen wij als muziekvereniging niet veel doen. Dus het grootste probleem, dat er geen jonge mensen bijkomen, dat probleem houden we nog wel even ben ik bang."
Johan Meesters van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân