Dreiging van rellen in Drachten: gemeente stelt noodverordening in

27 jan 2021 - 19:09

De gemeente Smallingerland heeft voor Drachten een noodverordening afgekondigd. De gemeente is bang voor verstoring van de openbare orde. De maatregel is woensdagmiddag 16.00 uur ingegaan en is een week van kracht.

Foto: Srfotografie

De politie meldt dat mensen online opgeroepen werden om in en om de binnenstad van Drachten bij elkaar te komen.

De gemeente is er gezien de inhoud van de oproepen bang voor dat ze als doel hebben "onder andere de confrontatie met de politie aan te gaan, vernielingen te plegen en winkels te plunderen".

De noodverordening is afgegeven door burgemeester Jan Rijpstra "vanwege vrees voor wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde". Daar wil de burgemeester verder geen toelichting op geven.

Boetes en gevangenisstraffen

De politie kan mensen aanhouden als het vermoeden bestaat dat ze de openbare orde willen verstoren. Het is verboden om capuchons, bivakmutsen of maskers te dragen.

Aanwijzingen van de politie of andere handhavers moeten meteen nagekomen worden. Wie dat niet doet, kan een gevangenisstraf krijgen van drie maanden, of een geldboete van meer dan 4.000 euro. Dat meldt de gemeente.

Strengere maatregelen

Voor vannacht zijn er nog strengere maatregelen getroffen. Tot zes uur 's ochtends is heel Drachten een zogenaamd 'veiligheidsrisicogebied'. De politie mag dan preventief fouilleren.

Maandag had de gemeente Leeuwarden ook een noodverordening afgekondigd. Daar bleef het rustig.

Trefwoorden: 
Drachten Smallingerland
(Advertentie)
(Advertentie)