Buurtschap bij Drachten legt zich niet neer bij uitbreiding Van der Valk-hotel

27 jan 2021 - 13:21

In buurtschap Ureterpvallaat bij Drachten is onrust ontstaan over nieuwbouwplannen van Van der Valk. De hotelketen wil een nieuwe uitbreiding voor zestig kamers van 30 meter hoog. Dat is twee keer zo hoog als het huidige hotelgebouw. De nieuwbouw zou ook nog eens dichterbij het buurtschap komen. Buurtbewoners leggen zich er niet bij neer.

Buurtschap bij Drachten legt zich niet neer bij uitbreiding Van der Valk-hotel

Willem Bouma woont in Ureterpvallaat. Hij en zijn buren zien de bouwplannen niet zitten. De buurt heeft er moeite mee vanwege de omvang en de locatie. Bovendien zijn ze er ook niet echt bij betrokken, en dat terwijl een deel van de buurt gemeentelijk monument is. De nieuwbouw is niet passend, vindt men. Bouma: "Het huis van onze buren is gebouwd in 1786, onze schuur is van 1860 en ons huis van 1895. Dit is het restant van wat ooit 45 huizen waren."

Ureterpvallaat ligt ingeklemd tussen autowegen en bedrijventerrein. Ook nog een veel hoger hotel voor hun neus vinden de buurtbewoners te veel.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Willem Bouma uit Ureterpvallaat over de uitbreidingsplannen van het hotel

De buurt heeft geen problemen met de toekan en de piramide van het Van der Valk-hotel zoals die er nu staan. "Met gebouwen van 17 of 18 meter hoog kunnen wij leven, maar de nieuwbouw wordt veel hoger en komt ook nog eens dichterbij ons te staan." Volgens Bouma is voor Van der Valk zichtbaarheid vanaf de snelweg belangrijk. "Dan moeten ze maar verderop gaan bouwen. Wij leggen ons er niet bij neer."

Bouma is bereid om naar de Raad van State te stappen om bezwaar te maken. Hij verwacht dat de nieuwbouw zo in ieder geval met enkele jaren kan worden vertraagd.

Wethouder is vóór uitbreiding: "Groenstrook tussen Vallaat en hotel is goede buffer"

Wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier is blij met het investeringsplan van Van der Valk. "Het hotel is nu gedateerd. Het plan voor nieuwe, duurzame hotelkamers met meer comfort is goed voor Drachten. Het is goed voor conferenties en congressen en ook goed voor toerisme en economische reuring."

De wethouder is op de hoogte van de bezwaren vanuit het buurtschap. Volgens hem is de groenstrook tussen het Vallaat en het hotel een goede buffer. "Overleg met de buurt is goed, maar dat betekent niet dat de buurt een veto heeft." De buurt heeft het recht om bezwaar te maken, zegt de wethouder, maar hij hoopt dat het niet zover gaat komen. "Ik zou het mooi vinden als de nieuwbouw nog dit jaar zou kunnen beginnen."

De zaak komt volgende week aan de orde in de politiek in de gemeente Smallingerland.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier over de uitbreidingsplannen van Van der Valk

(Advertentie)
(Advertentie)